Shutterstock
Kopp kaffe

Så mye koffein er det i ulike drikker

Mer enn en tredjedel av verdens befolkning drikker kaffe daglig. Men hvordan påvirkes kroppen av den daglige dosen koffein, og er det egentlig sunt i lengden?

Hva er koffein?

Koffein er et kjemisk stoff som sammen med for eksempel nikotin og morfin hører til gruppen alkaloider. Disse tre stoffene har det til felles at de har en stimulerende virkning på sentralnervesystemet.

Koffein finnes i mer enn 60 ulike planter, blant annet

  • kaffetreet
  • kolatreet
  • kakaotreet
  • tebusken

Akkurat som nikotin i tobakksplanter fungerer koffein som et naturlig plantevernmiddel som skal beskytte planten mot insektangrep.

For mennesker er koffein i moderate mengder imidlertid harmløst. Det er faktisk forskning som tyder på at det kan være direkte sunt.

Er koffein sunt?

Det er ikke noe usunt i å drikke kaffe hver dag. Tvert imot viser studier fra 2017 at et daglig inntak av koffein har en forebyggende effekt på kroniske sykdommer som for eksempel alzheimer, parkinson og type 2-diabetes.

Det kan imidlertid være en idé i å droppe kveldskaffen. Koffein virker nemlig oppkvikkende på hjernen.

Studier viser at koffein blokkerer adenosinreseptorer i hjernen som ellers er med på å fremme følelsen av tretthet. Derfor kan koffein svekke søvnkvaliteten.

Selv om søvnmangel over en lengre periode går utover helsen, er det ikke noe forskning som har påvist skadelige langtidseffekter av koffeininntak.

Etter fem timer vil koffeinen i kroppen være halvert og trettheten vil vende tilbake.

Koffein i ulike drikker

Selv om kaffe er den mest utbredte kilden til koffein, er den slett ikke den eneste. Både cola, te, kakao og energidrikker inneholder koffein.

Her kan du se hvor mye koffein det er i ulike drikker.

Hvor mye koffein er det i kaffe?

Det er omkring 85 milligram koffein i en kopp vanlig kaffe på 125 milliliter.

Hvor mye koffein er det i koffeinfri kaffe?

Det er 3–6 milligram koffein i en kopp koffeinfri kaffe på 125 milliliter.

Hvor mye koffein er det i kakao?

Det er 6–10 milligram koffein i en kopp kakao på 200 milliliter.

Hvor mye koffein er det i svart te?

Det er 47–90 milligram koffein i en kopp svart te på 230 milliliter. Mengden koffein kommer an på tesorten, hvor lenge den trekker, og hvor varmt vannet er.

Hvor mye koffein er det i grønn te?

Det er 20–45 milligram koffein i en kopp grønn te på 230 milliliter. Mengden koffein kommer an på tesorten, hvor lenge den trekker, og hvor varmt vannet er.

Hvor mye koffein er det i hvit te?

Det er 6–60 milligram koffein i en kopp hvit te på 230 milliliter. Mengden koffein kommer an på tesorten, hvor lenge den trekker, og hvor varmt vannet er.

Hvor mye koffein er det i matcha-te?

Det er 35 milligram koffein i 1 gram matchapulver.

Hvor mye koffein er det i Coca-Cola?

Det er 34 milligram koffein i en boks Coca-Cola på 330 milliliter. Det er 42 milligram koffein i en boks Coca-Cola light på samme størrelse.

Hvor mye koffein er det i energidrikken Red Bull?

Det er 80 milligram koffein i en boks Red Bull på 250 milliliter.

Hvor mye koffein er det energidrikken Monster?

Det er 160 milligram koffein i en boks på 500 milliliter av energidrikken Monster. Det svarer til om lag fire kopper espresso.

Hvor mye koffein må du innta på en dag?

Den anbefalte daglige dosen koffein ligger på 400 milligram, noe som svarer til fire til fem kopper kaffe. Toleransen varierer imidlertid fra person til person og er blant annet avhengig av personens vekt.

Morten Hesse, som er psykolog og førsteamanuensis ved Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, forteller at gravide bør holde seg til den anbefalte dosen kaffe: «Koffein har en negativ effekt på graviditeter. Hvis man drikker for mye kaffe, har man en høyere risiko for å miste barnet», fastslår han.

Årsaken er at stoffskiftet nedsettes under en graviditet, særlig i siste trimester. Derfor omsettes koffein saktere i slutten av graviditeten, noe som kan påvirke fostrets vekt og øke risikoen for ufrivillig abort.

Får man for mye koffein, kan det gi følgende bivirkninger:

  • søvnløshet
  • hodepine
  • dehydrering
  • svimmelhet
  • angst

Disse bivirkningene oppstår først ved en koffeinkonsentrasjon i blodet på mer enn 15 milligram per liter, ifølge Lars Ove Dragsted, som er professor i biomedisin og ernæring.

Veldig koffeinholdige produkter kan gi overdose

Ved en konsentrasjon i blodet på over 80 milligram per liter kan man snakke om en dødelig dose.

Det svarer til at en voksen person drikker 10 liter kaffe på få timer uten å skille ut væsken igjen, noe som er nesten umulig.

Det er snarere koffeinkilder som for eksempel koffeinpiller eller energidrikker med høyere konsentrasjoner man bør være oppmerksom på.

Les også om de farligste rusmidlene.

Koffeinpille på en skje

Koffeinpiller fås kjøpt på apoteket og virker oppkvikkende. Man skal være spesielt oppmerksom på ikke å overstige den anbefalte daglige dosen koffein når man tar koffeinpiller.

© Shutterstock

En koffeinpille inneholder mellom 100 til 200 milligram koffein, noe som betyr at man etter bare to piller er på den anbefalte maksimale dosen.

Inntar man mer enn fem koffeinpiller, kan det ha fatale konsekvenser.

Svart te
© Shutterstock

Koffeinens historie

Koffeinholdige drikker har blitt inntatt i mange ulike kulturer i flere tusen år.

I dag får store deler av verdens befolkning en daglig koffeindose gjennom energidrikker, cola, kakao, kaffe eller te, men før i tiden var stoffet mye mer eksklusivt.

Allerede rundt år 1000 f.Kr. oppdaget man i Kina at det var koffein i teblader.

Den gangen ble te betraktet som en luksusvare på linje med silke. Kaffe, som i dag er den vanligste kilden til koffein, ble imidlertid først oppdaget i år 850 e.Kr. i Etiopia.

I Jemen på 1400-tallet hadde man begynt å riste kaffebønner, og deretter spredte kaffedrukkenskapen seg raskt til resten av den arabiske verden og hele Europa.

Etterspørselen steg, noe som på 1600-tallet fikk europeiske imperialister til å anlegge kaffeplantasjer i koloniene i Afrika og Karibia.