Vakre mennesker lurer omgivelsene

Vakre mennesker surfer gjennom livet, båret frem av omgivelsenes oppfatning av at vakker er det samme som dyktig. Men det er ensomt på toppen, advarer forskere.

nb_u08 Beautiful people

Et symmetrisk ansikt, glatt hud, bølgende hår og mandelformede øyne er til mer hjelp når du setter deg ved eksamensbordet, enn et skarpt intellekt og gode notater.

Sensor vil nemlig i likhet med en arbeidsgiver og en dommer, om du noensinne skulle havne i retten, anta at ditt vakre utseende også gjenspeiler evnene dine og resten av personligheten din.

En ny stor psykologisk rapport fastslår at vakre mennesker får bedre karakterer, tjener mer, får høyere stillinger og vinner flere rettssaker enn gjennomsnittet.

Vakre mennesker tjener mest

Psykologer ved University of North Carolina i USA har samlet resultatene fra en mengde individuelle undersøkelser, og fastslår at et vakkert utseende rent statistisk vil bære deg gjennom livet.

“Effekten er selvforsterkende. Tidligere suksessopplevelser gir deg selvtillit og et positivt livssyn, som senere forbedrer mulighetene dine til å vise hva du kan”, forklarer sosialpsykolog Tonya Frevert til BBC.

Vakre mennesker er ensomme

Vakre attributter kan likevel også ha en skyggeside, i følge forskerne.

Mens vakre menn automatisk anses for å være gode ledere, må mange vakre kvinner blant annet kjempe for å bli tatt seriøst.

En gammel undersøkelse fra 1975 har dessuten slått fast at ekstraordinært vakre mennesker ofte er ensomme, fordi andre personer holder avstand, blir sjalu eller ikke føler de er ”verdige” til å snakke med vedkommende.

LES OGSÅ: Slik gjenkjenner du en sosiopat