Forskere avdekker den perfekte unnskyldning

Du kan si unnskyld på mange måter, men noen er bedre enn andre. Du skal for eksempel IKKE nøye deg med bare å be om tilgivelse. Her er oppskriften på den perfekte unnskyldning, ifølge vitenskapen.

undskyld så det batter

«Det var et tegn på en kritisk mangel på dømmekraft og en personlig fiasko for meg, som jeg – og jeg alene – er helt og fullstendig ansvarlig for.»

Dette sa Bill Clinton til riksdekkende tv etter sex-skandalen med Monica Lewinsky i 1998. Og denne kanossagangen var ikke helt på jordet, hvis man skal tro en ny studie av kunsten å si unnskylde.

Unnskyld! Unnskyld! Unnskyld!

Forskerne har kartlagt unnskyldningens seks kjernekomponenter og beskrevet hvilke som virker best – og her kommer erkjennelsen av ansvar inn på en klar førsteplass:

1. Anerkjenn at det var ditt ansvar

2. Tilby å gjøre det godt igjen

3. Forklar hva som gikk galt

4. Vis at du angrer

5. Erklær din anger

6. Be om tilgivelse

«Forskningen vår viste at den viktigste delen av en unnskyldning er erkjennelse av ansvar. Si at det er din skyld at du gjorde en feil», sier studiens hovedforfatter, psykolog og professor Roy Lewicki, i en pressemelding fra Ohio State University.

Det nest viktigste elementet var å tilby en motytelse.

«Ord er billige. Men å si at du vil gjøre det godt igjen, forplikter deg til å gjøre noe for å utbedre skaden», sier Lewicki.

På en delt tredjeplass kom en forklaring og det å erklære anger, mens det å be om tilgivelse dumpet inn på sisteplassen.

Generelt gjaldt det at jo flere elementer som ble trukket inn i unnskyldningen, jo bedre virket den.

«Unnskyld, men jeg tror du lyver!»

En unnskyldning kan være på sin plass når du blir tatt i løgn. Og det er faktisk ikke så vanskelig å avsløre en løgner som man skulle tro. Du kan lese hvordan i denne artikkelen: