arachofobi

Ti altfor vanlige fobier

Kan du kjenne angsten stige opp i deg når du ser harmløs edderkopp? Eller går alt rundt når du må opp i høyden? Da er du ikke alene. Mange av oss lider av angst for helt vanlige ting. Les om ti velkjente og svært vanlige fobier her.

Det er overhodet ikke noe å være redd for, er sikkert et utsagn de fleste mennesker har hørt. Om ikke annet som barn, da våre foreldre klaget over at vi ikke ville ha lyset slukket, ble redde for en edderkopp eller gråt av redsel for hunden til naboen.

Men faktum er at svært mange mennesker er redde for et eller annet. Her er en liste over noen av fobiene som mange lider av.

1. Araknofobi – angst for edderkopper.

Det er omdiskutert hvilken fobi som er den mest vanlige, men araknofobi ligger i hvert fall svært nær toppen, om den ikke har førsteplass. Opp mot 50% av alle kvinner og 10% av alle menn lider av araknofobi i større eller mindre grad.

2. Akrofobi – høydeskrekk

En av de vanligste fobiene – kanskje til og med den mest vanlige. Den finnes i mange former, fra folk som bare ikke vil gå for nær kanten i et utsiktstårn, til folk som blir svimle bare de står på en stol.

3. Emetofobi – angst for oppkast og for selv å kaste opp

Dette er nok en av de mest oversette av de vanlige fobiene. Det er en del uenighet om hvor hyppig denne fobien egentlig er, men noen undersøkelser tyder på at opptil en tredel av alle voksne mennesker lider av den i større eller mindre grad.

4. Brontofobi – angst for tordenvær

Det er en type fobi som de fleste vokser fra. Den er uhyre utbredt blant barn, men kan holde seg opp i voksen alder.

5. Mysofobi – angst for skitt

Denne fobien finnes i ekstremt mange forskjellige utgaver. Fra en mild trang til hyppig rengjøring, ofte av bestemte steder, eller en trang til å vaske hender svært ofte, til en så utpreget skrekk for skitt og bakterier at personene bruker det meste av tiden på å rense og vaske alle omgivelsene om og om igjen.

6. Klaustrofobi – angst for små lukkede rom

Denne fobien er velkjent, men på langt nær så utbredt som man umiddelbart skulle tro. ”Populariteten” skyldes i stor grad at fenomenet er ofte brukt som et handlingselement i litteratur og film.

7. Agorafobi – angst for åpne områder

Denne fobien kan betraktes som det omvendte av klaustrofobi. I ekstreme tilfeller kan den isolere mennesker i slik grad at de ikke tør forlate hjemmet og må leve innendørs i årevis.

8. Aerofobi – flyskrekk

Denne fobien er et nokså moderne fenomen og kan i ekstreme tilfeller føre til at folk må ty til tog og bil hvis de skal reise noe sted – uansett hvor langt de skal. I mildere tilfeller kan det kreve sterke beroligende midler eller til og med bedøvelse, hvis folk må opp i fly.

9. Skotofobi – angst for mørke

Strengt tatt er det ikke mørket i seg selv som er skremmende, men de reelle eller innbilte farene som personen tror skjuler seg i mørket. Det er svært vanlig at barn er mørkredde, mens en egentlig forbi er sjelden hos voksne.

10. Ailurofobi, Cynofobi og Ophidiofobi – angst for henholdsvis katter, hunder og slanger

Disse tre fobiene, som er svært utbredt, er noen av de få der man kan argumentere for at de kanskje har en biologisk opprinnelse. Å være forsiktig i omgang med disse tre dyregruppene har uten tvil økt sjansen til å overleve blant menneskets tidligste forfedre.

Kilder: www.10-most-common-phobias.com www.phobia-fear-release.com en.wikipedia.com: Phobia Nationalencyklopædien