Hele 25 prosent av Europas voksne befolkning lider av stress i større eller mindre grad. Det fremgår av den hittil største studien på området, som ble foretatt av Det europeiske direktoratet for arbeidsmiljø (EU-OSHA) i 2013.
Stress er en tilstand som oppstår i hjernen når du blir satt under press. For urmennesket var det en helt nødvendig reaksjon når farer truet, som rovdyr eller andre katastrofer. Hjernen setter kroppen i "alarmberedskap" og gjør den klar til å enten slåss eller flykte. Dermed var stress avgjørende for artens overlevelse.
I det røde feltet
For det moderne menneske er saken litt annerledes. Ingen tar skade av å være stresset en stund. Men hvis kroppen fortsetter å være i alarmberedskap for lenge, går det galt. Det er omtrent som en bil der turtelleren hele tiden ligger oppe i det røde feltet. Du kan lese mer om stress og symptomene på det HER.
Livsfarlig stress
Hva stress egentlig gjør med helsa er under debatt, men det er helt sikkert at det er en vanlige årsak til depresjon, som igjen bidrar til diabetes og hjerte-kar-sykdom. Stress kan altså være livsfarlig.
Hjelp til selvhjelp
Den gode nyheten er at man kan gjøre mye for å unngå at stress blir til en sykdom. Råd og veiledning til hvordan du strukturerer hverdagen kan man finne ved å søke på nettet. Du kan også klikke her. Du finner hjelp til selvhjelp fra BBC under her