Test avslører dine ubevisste fordommer

Hjernen din er infiltrert av skjulte nettverk som avgjør dine reaksjoner på omverdenen. Men forskerne har utviklet en test som kan avsløre noen av de skjulte programmene. Så sett av ti minutter og prøv den dybdeborende testen her.

Hjernen

Hjernens ubevisste nettverk styrer livet ditt

© Claus Lunau & Shutterstock

80 prosent energien i hjernen din går til et enormt nettverk av nerveceller som uavhengig av din bevissthet avgjøre hvordan du reagerer på verden rundt deg.

Det er konklusjonen på forskningen til den amerikanske hjerneforsker Marcus Raichle. Han ga det omfattende nettverket navnet default mode network eller tomgangsnettverket, fordi det fortsetter å jobbe selv når vi slapper av.

Test dine ubevisste fordommer

Dine reaksjoner på omverdenen er programmert inn i hjernens ubevisste nettverk, men forskerne har utviklet en test som kan avsløre noen av de skjulte programmene. Såkalte IAT-tester kan for eksempel vise deg om du har fordommer overfor bestemte befolkningsgrupper.

En IAT-test undersøker blant annet om det er vanskelig for hjernen din å koble positive ord med en bestemt befolkningsgruppe.

Testen er designet slik at fordommene blir avslørt uansett om du er bevisst på dem eller ikke.

Du kan selv gi deg i kast med ulike IAT-tester her (testen foregår på engelsk)

Hjernen bygger om skjulte nettverk

Hvis testen avdekker noen ubehagelige fordommer, kan du glede deg over at hjernens ubevisste nettverk kan omprogrammeres.

I år skannet forskere tomgangsnettverket før og etter at forsøkspersonene utførte en bestemt oppgave. Resultatene viste nettverket hele tiden legger om sine forbindelser etter hvert som du lærer nye ting.