Shutterstock
Flirt flirte mennesker fitness

Studie: Her er den mest effektive flørte-strategien

Du trenger ikke se ut som James Bond eller Jennifer Lopez for å klare å tiltrekke det andre kjønn. Ny studie viser at en bestemt type flørting virker effektivt for både heteroseksuelle menn og kvinner.

Selv om avstanden til en attraktiv mann eller kvinne ved en fest bare er få meter, kan det emosjonelt føles som lengre enn til månen. For hva pokker gjør du for å komme i best mulig kontakt med vedkommende – uansett om det er for en kort affære eller en potensiell partner for livet?

Svaret er ifølge forskerne: Begynn å flørte.

Å flørte dekker en rekke mer eller mindre subtile typer kommunikasjon som skal få den potensielle partneren til å like deg. Det kan både være språklige signaler eller kroppsuttrykk som mer eller mindre tydelig indikerer at du er interessert i et nærmere bekjentskap.

Forskere fra USA og Norge satte seg som mål å undersøke opp mot 1000 heteroseksuelle studenter fra begge land for å fastslå de mest effektive flørtemetodene for begge kjønn. Og en av konklusjonene i studien som kan leses i Evolutionary Psychology er at det er en god idé å fastslå hvilken type relasjon du er ute etter.

Det kan bli for tydelig

Hvis det er en kort affære, bør kvinner, ifølge studien, vente med å begynne å klemme eller kysse den potensielle partneren. Selv om det kan virke som et veldig direkte signal. I stedet gjelder det for kvinnene å vise at de er tilgjengelige for mannen.

Flirt flirte

Det kan være vanskelig å innlede et bekjentskap – men et smil og en morsom bemerkning kan utrette små mirakler.

© Shutterstock

Når det gjelder menn som søker en kvinnelig partner til et langvarig forhold, er det en god idé å signalisere sjenerøsitet og overskudd, og at du er klar til å knytte en tett relasjon.

Og så er det det helt universelle flørterådet, som kan brukes av både menn og kvinner med suksess. Uansett om målet er en kortvarig affære eller fire barn og en minibuss:

Bruk humor.

Humor viste seg nemlig å være det optimale verktøyet til å dirke opp det andre kjønn. Begynn med et smil og øyenkontakt. Og fortsett å le av den utkåredes vitser og gode historier. Da kommer du et godt stykke på vei i jakten på å bygge opp en vellykket relasjon.

«Det er ikke bare effektivt å være humoristisk. For kvinner er det veldig viktig at den potensielle partneren får inntrykk av at han er morsom», forteller Rebecca Burch, som forsker på menneskets atferd og er medforfatter for studien.

For menn viste det seg også at en humoristisk tilnærming var den beste metoden til å vekke interesse hos kvinner uansett om målet var en kort eller langvarig relasjon.

Her er de mest effektive flørte-taktikkene hvis målet er et langvarig forhold

Forskernes konklusjon er entydig: Et godt utseende er ikke avgjørende. Derimot kobles en humoristisk tilnærming til livet til intelligens, selvtillit, empati og en god intuisjon. Og flørteteknikkens effektivitet ble ikke påvirket av forskjeller hos kjønnene når det gjelder for eksempel alder, religiøs overbevisning og hvor introverte og ekstroverte testdeltakerne var.

Det framgår også av studien at det ikke var nevneverdige forskjeller på flørteteknikkenes effekt i USA og Norge. Det kunne være mindre forskjeller i for eksempel oppfatningen av kroppssignaler, men ikke nok til å forstyrre det overordnede bildet av flørtens virkemidler.