Shutterstock

Slik oppdager du en psykopat på arbeidet

Psykopaten velger visse jobber fremfor andre. Se listen over de mest typiske jobbene for psykopater. Arbeider du sammen med en?

Historien om den voldelige og morderiske psykopaten a la Hannibal Lecter, er en skrøne. En del psykopater er kriminelle, men det er faktisk de færreste som er voldelige.

Det er størst sannsynlighet for å møte på en ikke-voldelig psykopat på jobben.

Er det en psykopat på jobben din?

Den britiske psykologen og forfatteren Kevin Dutton ga i 2012 ut en bok med tittelen 'The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success'.

**Les også om den beslektede narsissisten

Dutton listet opp ti yrker som tiltrekker psykopater.

Det er snakk om såkalte vellykkede psykopater – som ikke er voldelige. De finnes typisk i disse stillingene:

* Den type jobb kjennetegnes ved å være svært selviscenesettende og hvor makt er helt sentralt. En kirurg er for eksempel herre over liv og død. De har ikke noe imot å være i sentrum og bli lyttet til, noe som er typisk for psykopater. Tine Wøbbe, ledende psykolog ved Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde.

Oppdag en psykopat

Du kan oppdage psykopaten ut fra en rekke typiske karakteristikker.

Felles for dem er at de fleste er menn, og at de generelt er sjarmerende, impulsive, lyver mye, er ekstremt manipulerende, har stort selvbilde og mangler evnen til anger og empati.

  • Hvis man har begynt å tvile på egne evner og beslutninger, kan det skyldes at man arbeider sammen med en psykopat. Man kan for eksempel begynne å tvile hvis man har fått en ny kollega eller sjef som man aldri helt føler seg sikker på. Slik er det ofte med psykopater, sier Tine Wøbbe.

Psykopaten er også svært flink til å etterligne normale reaksjoner og kan virke tiltrekkende på andre mennesker.

Hjernen hos en psykopat har feil

Psykopatens hjerne har feil i hjernesentrene og dårlige forbindelsesveier. Og hjernen deres utsettes for et bombardement av kjemiske signalstoffer.