Sådan spotter du en kvindelig psykopat.

Slik kjenner du igjen en kvinnelig psykopat

Det er flest mannlige psykopater, men de kvinnelige er mye mer manipulerende og diskré enn sine mannlige pendanter. Og de kan være farligere.

Shutterstock

I en befolkning anslås det at 0,5 til 1 % lider av psykopati – som ikke er helt det samme som dyssosial personlighetsstruktur.

Filmkarakterer som Hannibal Lecter og Patrick Bateman står for mange som kroneksempler på en psykopat – en mannlig psykopat. Og de fleste undersøkelser på området peker også i retning av at de fleste psykopater er menn.

Den kvinnelige psykopaten er ofte oversett, men det er god grunn til å ta seg i akt for den typen kvinner.

Den manipulerende kvinnelige psykopaten

En kvinnelige psykopat skiller seg fra den mannlige psykopaten på en rekke områder.

En mannlig psykopat er særlig kjennetegnet ved å være sjarmerende, impulsiv, ha stor selvtillit og mangle evnen til anger og empati.

En amerikansk og en norsk undersøkelse fremhever disse karaktertrekkene som typiske for kvinnelige psykopater:

Skiller seg ut fra en mannlig psykopat

Kvinnelige psykopater er sjelden voldelige, og de er heller ikke så ofte enormt sjarmerende, men de besitter en ekstrem selvtillit i likhet med mannlige psykopater.

Felles for kvinnelige psykopater er at de til gjengjeld er mye mer diskré i for eksempel sin manipulerende atferd enn mennene.

Og nettopp den tendensen gjør at den amerikanske psykologen Seth Meyers overfor Psychology Today understreker at den kvinnelige psykopaten kan være farligere enn den mannlige, fordi vi sosialt og samfunnsmessig ikke er vant til å betrakte kvinner som psykopater.

Set Meyers nevner for eksempel den utad omsorgsfulle kvinnelige sykepleieren som i utøvelsen av sitt yrke sjelden vil bli tenkt på som psykopat. Men der kan hun diskré utføre sin destruktive atferd – som kan ende med å forårsake like stor skade som mennenes voldelige atferd.

Slik gjenkjenner du en sosiopat

Les også:

Hva er en psykopat?
Psykologi

Psykopat – Hva er en psykopat?

2 minutter
sociopat
Psykologi

Slik gjenkjenner du en sosiopat

2 minutter
Psykologi

Her er opskriften på en seriemorder

8 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!