Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Psykopat – mannlig psykopat

Hva er en psykopat?

Vi bruker ofte ordet som skjellsord, men hva er egentlig den vitenskapelige definisjonen av en psykopat? Og hva kaller man en psykopat nå?

Quinten de Graaf on Unsplash

Hvad er en psykopat?

I modsætning til, hvad mange måske tror, er psykopati ikke en sindssygdom. Der er tale om en brist i selve personligheden – en såkaldt karakterafvigelse. Men der hersker uenighed blandt fagfolk om, hvad en en psykopat egentlig er.

Igennem tiden har psykopati haft forskellige navne, fx ”galskab uden vrangforestilinger” og ”moralsk vanvid”.

I dag siger amerikanerne ”sociopat” i stedet for psykopat, og den amerikanske psykiatri bruger ofte diagnosen ”antisocial personality disorder”. I Den internationale Klassificering af Sygdomme (ICD) er psykopati klassificeret under kategorien dyssocial personlighedsstruktur.

Baggrunden for de nye betegnelser er dels, at ordet "psykopat" er blevet brugt som skældsord, dels at definitionen på psykopaten hidtil fejlagtigt har fokuseret på individet selv og ikke har indeholdt psykopatens problemfyldte forhold til omgivelserne.

Hva kjennetegner en psykopat?

Tross uenigheter i definisjonen på en psykopat er fagfolk imidlertid langt etter hvert enige om en rekke kjennetegn for den asosiale personlighetsstrukturen:

  • Psykopaten er sjarmerende, kan snakke med alle mennesker, gestikulerer ofte og virker veldig målrettet. Men han eller hun er blottet for empati – altså evnen til å leve seg inn i det andre tenker og føler.
  • Psykopater overvurderer seg selv, utnytter andre mennesker, manipulerer dem og føler absolutt ingen skyld når noen lider på grunn av dem. De er ofte upålitelige og løgnaktige.
  • En psykopat forstår ikke konsekvensene av egne handlinger. Psykopater forlater stadig vekk utdannelse eller jobb hvis noe eller noen går dem imot, stifter gjeld – også på andres vegne – og er ikke sjelden voldelige mot familiemedlemmer.
  • Psykopater innrømmer ikke at de har problemer, noe som gjør det veldig vanskelig å behandle dem.

Ifølge en amerikansk og en norsk studie er kvinnelige psykopater ofte mer diskré enn mannlige psykopater.

Psykopat kvinne

En kvinnelig psykopat ligner den mannlige psykopaten, men har likevel noen spesielle kjennetegn.

© Shutterstock

Dessuten er den kvinnelige psykopaten ofte veldig sjalu, hun stjeler og bedrar og kan være svært flørtende.

Test - er du psykopat?

Psykopati har lenge blitt målt etter den såkalte HARE-skalaen, der personer får en score alt etter hvordan de rangerer innen 20 kategorier, for eksempel manglende empati, overvurdering av egne evner og så videre. Testen må foretas av en psykolog, og alle som får en score på 30 eller mer, anses som psykopat.

Skalaen har imidlertid fått kritikk for å være for vag og subjektiv.

Det finnes ulike nettbaserte tester som påstår å kunne fortelle om du er psykopat eller ikke. Resultatet fra slike tester skal imidlertid ikke ses som en virkelig diagnose, som bare kan gis av en lege.

Psykopat Ted Bundy
© Donn Dughi / State Archives of Florida, Florida Memory

Her er 4 berømte psykopater

Ted Bundy var en amerikansk seriemorder som tok livet av 30 kvinner fra 1974 til 1978. Ifølge psykologer hadde han mange psykopatiske trekk, inkludert manglende empati og manipulerende, voldelig og løgnaktig atferd.

Richard Ramirez – også kjent som The Night Stalker – var en amerikansk seriemorder som i 1989 ble dømt til 19 ganger dødsstraff for 13 mord og mange voldelige og seksuelle overfall.

Som Ted Bundy manglet Richard Ramirez empati og var åpenlys voldelig. Dessuten hadde han ingen skyldfølelse og tok ikke ansvar for handlingene sine.

Jane Toppan var en amerikansk seriemorder som via arbeidet sitt som sykepleier mishandlet og forgiftet pasientene sine.

I 1901 tilsto hun elleve mord og skal ha sagt at hun hadde som mål å drepe flere hjelpeløse mennesker enn noen andre har klart.

Senere vurderinger viser klare tegn på på psykopati. For eksempel følte hun ingen skyld og var både sjarmerende, manipulerende og løgnaktig.

Dennis Rader – også kjent som BTK-morderen – var en amerikansk seriemorder som drepte 10 mennesker fra 1974 til 1991.

En psykiatrisk undersøkelse viste at Dennis Rader var narsissist og psykopat. Han var blottet for empati, manipulerende og følte seg hevet over loven. Det innebar at han for eksempel hånet politiet i brev og var overbevist om at han var for smart til å bli fanget.

Hvorfor blir noen psykopater?

Årsaken til at noen blir psykopater, er høyst sannsynlig en blanding av arv og miljø, der omsorgssvikt i barndommen regnes for å være en avgjørende faktor.

Psykopater kan styre sine impulser

Den tradisjonelle oppfatningen av en psykopat som en hensynsløs kriminell straffange holder ikke.

Forskere har i de siste årene vist at det finnes mange psykopater ute i samfunnet, og at de godt kan holde seg unna voldelig og antisosial atferd.

En studie fra Virginia Commonwealth University peker for eksempel på at en psykopat som ikke begår kriminalitet ofte, har tillært seg større samvittighetsfølelse og bedre kontroll av aggressiv atferd.

Les også:

Sådan spotter du en kvindelig psykopat.
Psykologi

Oppdag en kvinnelig psykopat

2 minutter
Psykologi

Psykopater er særlig tiltrukket av disse jobbene

2 minutter
sociopat
Psykologi

Slik gjenkjenner du en sosiopat

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul