Psykisk tortur lammer hjernen

En ny rapport avslører at amerikanske myndigheter har brukt tortur siden 11. september 2001. Psykisk tortur som “waterboarding” setter offeret i en lammende panikktilstand.

nb_u50 torture

Kort etter at terrorister i 2001 angrep World Trade Center i New York i USA, ble det gitt grønt lys til etterretningstjenesten CIA om å bruke spesielt barske forhørsmetoder.

Det er konklusjonen i en ny rapport som det amerikanske senatet har fremlagt denne uken.

Metodene omfatter blant annet den mye omtalte praksisen waterboarding, der offeret holdes nede mens vann helles over munn og nese slik at vedkommende tror han skal drukne.

Torturmetode brukt på 1500-tallet

Denne typen tortur kalles “hvit tortur” og skiller seg fra “svart tortur”, f.eks. slag, spark, knivstikk osv., ved å virke psykisk. Humanitære grupper sidestiller de to typene.

Waterboarding er langtfra en ny oppfinnelse. Den italienske inkvisisjonen benyttet metoden på 1500-tallet, og Røde Khmer anvendte også waterboarding i Kambodsja i 1970-årene.

Tortur med kvelning påvirker hjernen

Metoden tilhører en genre forhørsmetoder kalt ”fingerte henrettelser” fordi offeret er overbevist om at han skal dø.

Forsøk med mus utført ved University of Iowa i USA viser at når vi kveles stiger PH-nivået i kroppen, noe som medfører en kraftig panikkreaksjon i det området av hjernen som har med overlevelse å gjøre.

Altså lammes offeret i en panikkreaksjon og er ikke i stand til rasjonelt å ”si til seg selv” at situasjonen er kunstig.

Psykisk tortur knekker viljen

Av samme grunn har metoden vist seg å være enormt effektiv til å knekke offerets vilje.

Til gjengjeld er opplysningene ofte ikke troverdige fordi vedkommende vil si hva som helst for å unnslippe døden.

Ifølge det amerikanske senteret for torturofre, CVT, beskriver ofre som har vært utsatt for fingerte henrettelser flashbacks der de ”gjen”opplever sin egen død.