Posttraumatisk stressyndrom - PTSD

Opplevelsen går i ring i hjernen.

PTSD Soldier

Posttraumatisk stressyndrom (eller PTSD) er en alvorlig form for angst som knytter seg til tidligere traumatiske opplevelser.

Krigsveteraner og ofre for vold, tortur, overgrep eller trafikkulykker kan i årevis oppleve at de voldsomme og ubehagelige følelsene som de opplevde under den traumatiske hendelsen, kommer tilbake med full styrke hver gang de blir minnet på episoden.

Mens man normalt godt kan tenke tilbake på en episode der man eksempelvis brente seg på en flamme, og huske smerten uten å gjenoppleve og føle den, kan pasienter med PTSD ikke koble bort det psykiske og fysiske ubehaget fra de rent faktuelle kjensgjerningene.

Hukommelsen glemmer å berolige hjernen

Posttraumatisk stressyndrom (PTSD) skyldes en feil i måten hukommelsen virker på. En sentral egenskap ved hukommelsen er at den kan glemme informasjon som ikke lenger er relevant.

Denne oppgaven ivaretas blant annet av et område i den nederste delen av pannelappen (vmPFC). Dette senteret skal etter beskjed fra hippocampus (hukommelsen) legge en demper på de to angstskapende sentrene amygdala og anterior cingulate cortex (ACC) når det ikke lenger er reell grunn til nervøsitet og angst.