Shutterstock
Mand og kvinde i sengen

Studie: Utroskap kan ha overraskende effekt på kvinner

Det er stor forskjell på hvordan menn og kvinner opplever sin egen utroskap, ifølge ny studie.

Det er kjent som en parforholdsdreper og samtidig omgitt med en del mystikk.

For hvordan undersøker vi egentlig utroskap i vitenskapens tjeneste når det er forbundet med skam og hemmelighetskremmeri?

Nå har en gruppe forskere ved universitetet i Tilburg gjort et forsøk. I en ny studie utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Psychological Science har de analysert data samlet inn over en periode på tolv år fra 609 tyske voksne som har vært utro, og 338 personer som har vært ofre for utroskap.

Forsøkspersonene ble blant annet spurt om generelt velvære og om parforholdet.

Her oppdaget forskerne en overraskende forskjell mellom hvordan de utro mennene og kvinnene reagerte. Som de skriver i studien:

«Interessant nok avslørte analysene våre en gruppe deltagere som ser ut til å komme seg og til og med trives etter utroskap: Kvinner som er utro.»

Forskere: Derfor kan det føles godt

De mannlige deltagerne opplevde derimot lavere selvtillit og et generelt fall i livskvalitet etter sidesprang.

Forskerne som står bak studien, har også en teori om hvorfor noen kvinner kan oppleve personlige gevinster – selv om de ikke har undersøkt akkurat dette.

De peker blant annet på en tidligere studie utgitt i Journal of Social and Personal Relationships i 2005, der kvinnelige forsøkspersoner ofte pekte på misnøye med parforholdet som årsaken til sidesprangene sine.

I den nye studien skriver de at «kvinners utroskap oftere er et resultat av misnøye med partneren. Derfor kan utroskap også være en vekker for partneren og føre til ønskede atferdsendringer.»

Åtte årsaker til utroskap

Men å finne årsaken til utroskapen kan være ekstremt komplisert. Det avslørte en annen studie fra 2020. Amerikanske forskere rekrutterte 495 deltagere fra et stort universitet i USA og fra ulike sider på det sosiale mediet Reddit.

Deltagerne innrømmet at de hadde vært utro, og forskerne stilte det enkle spørsmålet: Hvorfor gjorde du det?

Analysene avslørte åtte «nøkkelårsaker» til bedraget: sinne, selvtillit, mangel på kjærlighet, mangel på engasjement, trang til variasjon, svik, seksuelt begjær og situasjon eller omstendigheter.

Årsakene påvirket også hvor lenge utroskapen varte, hvor mye deltagerne investerte følelsesmessig i den, og om den førte til at parforholdet tok slutt.