Kroppsspråket avslører løgneren

Mange kjente mennesker har løyet for åpen skjerm – deriblant presidenter og idrettsfolk. Mange er svært overbevisende, men allikevel avslører deres mimikk og kroppsspråk dem. Her kan du lære å kjenne igjen en løgner.

Armstrong

To til ti ganger om dagen – så mye lyver vi.

Menn mest for å ta seg godt ut, kvinner for å få den andre til å føle seg vel til pass. Men hvilke tegn avslører løgneren?

Se videoene nedenfor og få forklaringen på løgnens psykologi.

Løgner 1: Bill Clinton

Den daværende presidenten avviste i 1998 at han skulle ha hatt en affære med den unge praktikanten Monica Lewinsky.

Slik ble han avslørt!

Språklig distanse

For å skape avstand til de hendelsene som personen nekter for å ha tatt del i, kan en løgner ubevisst skape en språklig distanse.

Den teknikken benyttet president Bill Clinton da han omtalte Monica Lewinsky som ”that woman”. Hadde han sagt navnet hennes først, hadde løgnen ikke vært så åpenlys.

Løgner 2: Jon Edwards

Den amerikanske presidentkandidaten ble avslørt i å ha hatt en affære med en kvinne som ble gravid. Edwards holdt hårdnakket på at han ikke kunne være far til barnet. Det viste seg senere å være løgn.

Slik ble han avslørt!

Selvmotsigende atferd

Da Jon Edwards ble spurt om han vil få foretatt en test, rister han på hodet mens han sier at han med glede vil ta en farskapstest.

Manglende sammenheng mellom ord og bevegelser tyder ofte på at personen lyver.

Den svenske kong Carl Gustaf gjorde samme feil da han i et intervju i 2011 i forbindelse med opplysninger om et besøk på en strippeklubb ble spurt om det kunne finnes kompromitterende bilder av ham. Han svarte nei mens han nikket.

Løgner 3: Lance Armstrong

Sykkelrytteren nektet i 2005 for å ha brukt doping. Det viste seg som kjent ikke å holde stikk, og den syvdobbelte Tour de France-vinneren ble fratatt alle titlene sine.

Slik ble han avslørt!

Færre blunk med øynene

”I have never doped," sa han med et nesten stirrende blikk i intervjuet fra 2005. Men sannheten var at Armstong systematisk hadde brukt doping i flere år.

Mennesker som lyver, blunker mindre. Det skyldes at de bruker relativt mye hjernekraft på å konsentrere seg om løgnen. Imidlertid blunker de markant mer like etter at de har fortalt løgnen.

Dette skal du også se etter i en løgner

Både menn og kvinner holder lengre pauser enn normalt når de forteller en løgnhistorie.

Hjernen trenger mer tid på å dikte opp en historie enn på å fortelle om ekte minner. Faktisk arbeider psykologer med å måle reaksjonstider som en indikator for om en person lyver.

En løgner har ikke noe forsvar mot hjerneskannere

Psykologien kan avsløre ytre tegn på at det er en løgner i aksjon. Men nye hjerneskannere kan faktisk fange opp løgnen i pannelappen.