Hvorfor elsker folk de kongelige?

Dronning Elizabeths død brakte landesorg til Storbritannia og store deler av verden. Men hvorfor er folk så interessert i de kongelige?

Dronning Elizabeths død brakte landesorg til Storbritannia og store deler av verden. Men hvorfor er folk så interessert i de kongelige?

Shutterstock

Fascinasjonen for de kongelige er psykologisk sett det samme for tv-personligheter og idrettsstjerner.

Psykologer kaller fenomenet for parasosial atferd, et ensidig forhold til en person vi aldri interagerer med.

Mange personer utvikler et parasosialt bånd til kongelige familier som kan bli så sterkt at de for eksempel opplever sorg i forbindelse med dødsfall eller skilsmisse blant de kongelige.

Ekstreme kjendisdyrkere har lav intelligens

Psykologen Lynn McCutcheon utga i 2002 en studie om ulike grader av kjendisdyrking.

Mild kjendisdyrking er vanlig og innebærer atferd der vi følger og leser om en kjendis. Dyrkingen intensiveres når vi til en viss grad lever livet vårt gjennom en kjendis. Det mest ekstreme nivå inkluderer overidentifisering, der folk blir besatt av kjendisen.

Folk med tilbøyelighet til ekstrem kjendisdyrking lider ofte av angst, er ensomme og har en lav intelligens.

Ifølge McCutcheon representerer de kongelige noe vi underbevisst har lært å begjære – rikdom, berømmelse og sosial status pakket inn i en eventyrfortelling.

Kongehuset representerer i tillegg stabilitet i en foranderlig verden. Storbritannias dronning Elizabeth rakk for eksempel å ha 15 statsministre under seg.