Shutterstock

Hvorfor elsker folk de kongelige?

Dronning Elizabeths død brakte landesorg til Storbritannia og store deler av verden. Men hvorfor er folk så interessert i de kongelige?

Fascinasjonen for kongelige er psykologisk sett det samme som den som gjelder andre kjendiser.

Psykologer kaller fenomenet for parasosial atferd, et ensidig forhold til et menneske vi aldri samhandler med.

Mange personer utvikler et parasosialt bånd til kongelige som kan bli så sterkt at de for eksempel opplever sorg i forbindelse med dødsfall eller skilsmisse blant de kongelige.

Ekstreme kjendisdyrkere har lav intelligens

Psykologen Lynn McCutcheon utga i 2002 en studie om ulike grader av kjendisdyrking.

Mild kjendisdyrking er vanlig og innebærer atferd der vi følger og leser om en kjendis. Dyrkingen intensiveres når vi til en viss grad lever livet vårt gjennom en kjendis. Det mest ekstreme nivået innebærer overidentifisering, der folk blir besatt av kjendisen.

Tilbøyelighet til ekstrem kjendisdyrking finner man oftest hos mennesker som lider av angst, er ensomme og har lav intelligens.

Ifølge McCutcheon representerer de kongelige noe vi underbevisst har lært å begjære – rikdom, berømmelse og sosial status pakket inn i en eventyrfortelling.

Kongehuset representerer i tillegg stabilitet i en foranderlig verden. Storbritannias dronning Elizabeth rakk for eksempel å ha 15 statsministre under seg.