Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SANNHETSSERUM

I Harry Potter-filmene får flere personer et sannhetsserum. I virkelighetens verden er virkningen av slike stoffer nokså tvilsom.

© WARNER BROS
Mennesket - Psykologi

Her er virkelighetens sannhetsserum

I filmene om Harry Potter tvinger sannhetsserum personer til å snakke sant. Også i det virkelige verden finnes det stoffer som skal få tunga på glid.

Sannhetsserum eksisterer – i hvert fall i form av stoffer med en lignende effekt. Betegnelsen brukes om legemidler som virker sløvende og beroligende.

Serumet kan for eksempel produseres av atropin og skopolamin, som er giftstoffer fra planter i nattskyggefamilien. Giftene blokkerer et stoff i hjernen som overfører signaler mellom nervecellene.

Stoffene er for eksempel blitt brukt for å få en anklaget person til å være mindre på vakt under avhør og snakke ut om hendelser som personen kanskje forsøker å skjule.

Sannhetsserum kan ha motsatt effekt

Også i behandlingen av psykiatriske pasienter er sannhetsserum blitt tatt i bruk for å legge en demper på personens hemninger. Ideen er at de syke skal avsløre tanker som de ikke vil dele med andre.

Den reelle nytten av sannhetsserum er imidlertid høyst tvilsom, for stoffene virker også ved å stimulere fantasien og framkalle kraftige hallusinasjoner.

Dermed kan såkalte sannhetsserum få stikk motsatt effekt: Hjernen produserer overbevisende løgnhistorier i stedet for å få personen til å røpe alle sine innerste hemmeligheter.

Gift senker guarden

Giftstoffene atropin og skopolamin fungerer som sannhetsserum ved å blokkere signalstoffer, slik at hjernen blir sløv.

Les også:

Sådan spotter du en kvindelig psykopat.
Psykologi

Oppdag en kvinnelig psykopat

2 minutter
sociopat
Psykologi

Slik gjenkjenner du en sosiopat

3 minutter
sten saks papir
Psykologi

Slik vinner du alltid stein, saks, papir

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul