SANNHETSSERUM

I Harry Potter-filmene får flere personer et sannhetsserum. I virkelighetens verden er virkningen av slike stoffer nokså tvilsom. 

© WARNER BROS

Her er virkelighetens sannhetsserum

I filmene om Harry Potter tvinger sannhetsserum personer til å snakke sant. Også i det virkelige verden finnes det stoffer som skal få tunga på glid.

9. august 2017 av Malene Breusch Hansen

Sannhetsserum eksisterer – i hvert fall i form av stoffer med en lignende effekt. Betegnelsen brukes om legemidler som virker sløvende og beroligende. 

Serumet kan for eksempel produseres av atropin og skopolamin, som er giftstoffer fra planter i nattskyggefamilien. Giftene blokkerer et stoff i hjernen som overfører signaler mellom nervecellene. 

Stoffene er for eksempel blitt brukt for å få en anklaget person til å være mindre på vakt under avhør og snakke ut om hendelser som personen kanskje forsøker å skjule. 

Sannhetsserum kan ha motsatt effekt

Også i behandlingen av psykiatriske pasienter er sannhetsserum blitt tatt i bruk for å legge en demper på personens hemninger. Ideen er at de syke skal avsløre tanker som de ikke vil dele med andre. 

Den reelle nytten av sannhetsserum er imidlertid høyst tvilsom, for stoffene virker også ved å stimulere fantasien og framkalle kraftige hallusinasjoner. 

>> Har du et spørsmål som du mangler en vitenskapelig forklaring på? Still spørsmålet til Illustrert Vitenskap her.

Dermed kan såkalte sannhetsserum få stikk motsatt effekt: Hjernen produserer overbevisende løgnhistorier i stedet for å få personen til å røpe alle sine innerste hemmeligheter. 

Gift senker guarden 

Giftstoffene atropin og skopolamin fungerer som sannhetsserum ved å blokkere signalstoffer, slik at hjernen blir sløv. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: