Her bor verdens mest empatiske mennesker

For første gang i historien har en gruppe forskere rangert land etter hvor empatisk befolkningen deres er. Undersøkelsen bygger på data fra over 100 000 personer fordelt på 63 forskjellige land.

Empati top

Kan man måle hvor mye empati et menneske har?

Ifølge en gruppe forskere ved Michigan State University er svaret ja.

De står bak en nylig publisert undersøkelse, som for første gang i historien har rangert land etter hvor empatisk befolkningen deres er.

Og ifølge forskerne er svaret klart:

Øverst på seierspallen i verdensmesterskapet i empati står Ecuador med Saudi-Arabia og Peru som henholdsvis sølv- og bronsevinnere, mens Litauen ender absolutt sist med land som Venezuela, Estland og Polen like foran seg.

Stor undersøkelse

Over 100 000 personer fordelt på 63 forskjellige land deltok i spørreskjemaundersøkelsen, som blant annet lette etter empatiske følelser, personlighetstrekk, og såkalt prososial atferd – altså handlinger der mennesker hjelper, trøster eller samarbeider med andre.

Undersøkelsen er beskrevet som det mest omfattende studiet av empati på verdensplan.

Her er topp 10 over de mest empatiske landene:

  1. Ecuador
  2. Saudi-Arabia
  3. Peru
  4. Danmark
  5. De forente arabiske emirater
  6. Korea
  7. USA
  8. Taiwan
  9. Costa Rica
  10. Kuwait

Forskningsleder for studien, William Chopik, forklarer at han selv er overrasket over å se de tre landene fra Midtøsten - Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Kuwait - opptre så høyt på listen, med tanke på den lange historien med kriger og aggresjon i området.

Han mener forklaringen kan være at studien ikke skilte mellom å føle empati for personer i eget land og personer fra andre land.

Se hvordan ditt land klarer seg

I undersøkelsen definerte forskerne empati som evnen til å sette seg inn i andre menneskers følelser og perspektiver.

For å måle graden ble forsøksdeltakerne blant annet bedt om å rangere en lang rekke utsagn som: ”Jeg er ofte bekymret for mennesker som ikke er like heldige som jeg selv er”. De ble også spurt om hvor ofte de hjalp en fremmed.