Shutterstock
Perfektionist

Forskere: Perfeksjonisme kan kureres på 14 dager

Det er ikke noe perfekt ved å være perfeksjonist. Tvert imot kan det være ødeleggende både for perfeksjonisten selv og for omgivelsene.

De fleste kjenner nok en eller flere perfeksjonister. De er aldri fornøyd med prestasjonene sine. Ingenting er godt nok. De er livredde for å gjøre feil, og ikke nok med det: De gjør ofte livet surt for folk rundt seg ved å vurdere innsatsen sin gjennom den samme ultrakritiske linsen.

Perfeksjonisme er ikke perfekt, og derfor ble en gruppe forskere ved delstatsuniversitetet i Florida i USA svært begeistret da de klarte å gjøre noe med denne tvangslidelsen hos en gruppe forsøkspersoner – ved hjelp av to uker med enkle øvelser på nettet.

Ble instruert til å gjøre feil med vilje

Den såkalt eksponeringsbaserte behandlingen ble prøvd ut på 76 kvinnelige studenter som hadde en uttalt trang til å gjøre alt perfekt. Deltagerne ble informert på forhånd om at de skulle gjennom et treningsopplegg der de ville bli bedt om å gjøre gjentatte feil for å øve opp toleransen litt etter litt.

De tre øvelsene som ble brukt, hadde allerede blitt prøvd ut på forsøkspersoner slik at man visste at de førte til frustrasjon. En øvelse gikk ut på å se på figurer etter tur i ett sekund og deretter huske rekkefølgen i løpet av tjue sekunder. En annen øvelse tvang deltagerne til å gjøre stavefeil mot sin vilje. Den siste øvelsen var flervalgsoppgaver der det i noen tilfeller ikke fantes et enkelt riktig svar.

Mindre depresjon og sosial angst

Det kunne virke som en perfeksjonists verste mareritt – en slags mental kvikksand som hindrer en i å følge perfeksjonismen sin – men det viste seg å ha stikk motsatt effekt. Eksponeringsbehandlingen senket perfeksjonsnivået og gjorde at deltagerne ble mindre opprørt over feilene de gjorde.

Forskerne var særlig fascinert over hvor raskt effekten inntraff. Vanligvis tar psykoterapeutiske behandlingsopplegg mellom 6 og 12 uker, og de krever dessuten at det er en terapeut involvert.

«Hvis denne eksponeringsbehandlingen gjøres tilgjengelig på nettet, vil den ha en klar fordel i forhold til andre metoder. Det viste seg også at dette med bevisst å gjøre feil resulterte i mindre depresjon, noe som kanskje henger sammen med et redusert behov for å tenke over ting og en lavere grad av sosial angst», skriver psykologiprofessor Susan Krauss Whitbourne i artikkelen «To conquer perfectionism, you only have to fail» i Psychology Today.

kærlighed, hjerne, anatomi
© Shutterstock

Les også:

Hvis denne eksponeringsbehandlingen gjøres tilgjengelig på nettet, vil den ha en klar fordel i forhold til andre metoder, mener forskerne. De observerte dessuten at dette med bevisst å gjøre feil førte til mindre depresjon, noe som trolig henger sammen med et redusert behov for å tenke over ting og en lavere grad av sosial angst.