Shutterstock
Parforhold skænderi

6 viktige tegn: Trenger parforholdet ditt en service?

Her er vitenskapens indikatorer for om parforholdet ditt trenger en service. Kan du gjenkjenne dem?

Det høres kanskje kjent ut. Igjen krangler du med din bedre halvpart, for hvem tok oppvasken sist, og hvorfor er det ingen som hører etter når du forteller om dagen?

Det er vanligvis et tegn til en ubalanse i forholdet når hverdagen er kjennetegnet av krangler. Men faktisk kan det motsatte være like ille.

For nøyer man seg med å surmule uten å ta opp diskusjonen, sliter det også på forholdet på sikt.

Det forklarer psykolog Astrid Bjørn Leth-Nissen. Hun har en ph.d. i utviklingspsykologi og forsker blant annet på styrker og risiko i parforholdet.

Basert på de siste studiene på området peker hun på en rekke peilemerker for temperaturen på parforholdet ditt. Kjenner du dem igjen?

Det gode parforholdet kan ifølge en rekke vitenskapelige studier måles ut fra ulike indikatorer.

© Shutterstock

Den følelsesmessige nærheten innebærer en følelse av nærhet og forbundethet med partneren – og at vi føler oss akseptert som den vi er, forklarer Leth-Nissen.

Det kan for eksempel komme til uttrykk ved at vi er trygge, at vi kan si vår mening og søke trøst hos hverandre.

«Følelsesmessig nærhet er direkte avhengig av at vi tør dele våre ærlige følelser med hverandre i parforholdet», sier Leth-Nissen.

«Når vi deler våre ærlige følelser, gjør vi oss sårbare og risikerer å bli såret eller skuffet. Det er ingen vei utenom, for hvis vi unngår å dele våre sårbare sider med hverandre, kan det skape en følelsesmessig avstand til partneren vår, og dermed motarbeide en følelsesmessig nærhet.»

2 Å føle seg sett og hørt:

Hvis du ikke føler deg sett og hørt, er det ofte et tegn til at parforholdet ditt ikke er optimalt.

© Shutterstock

En trygg vei til en lav score på parforholdsskalaen er å stikke hodet ned i telefonen når partneren kommer hjem fra jobb og vil fortelle om dagen sin.

Leth-Nissen forklarer at man kan oppfatte oppmerksomhet som «atomet i kjærligheten».

Oppmerksomhet er nemlig den mest grunnleggende formen for kjærlighet, og det er viktig for trivselen vår i et forhold at vi føler oss sett og hørt.

3 Tilfredshet på soverommet:

Sexlivet er en viktig faktor i et parforhold.

© Shutterstock

Det kommer neppe som en overraskelse at det er viktig for de fleste mennesker at det fungerer på soverommet.

Men, forklarer Leth-Nissen, det er ikke bare et spørsmål om hvor mye sex man får. Studier viser derimot at det viktige er kvaliteten og tilfredsheten med sexen.

«Med andre ord er seksuell tilfredshet ikke bare avhengig av hvor ofte man har sex, men om begge parter er fornøyd med det sexen man har», sier hun.

4 Sterkt foreldresamarbeid:

Med barn kommer nye oppgaver – og det stiller nye krav til samarbeidsevnene i et forhold.

© Shutterstock

Et godt samarbeid om alt fra bleieskift, oppdragelse og barns sykedager kan ifølge Astrid Bjørn Leth-Nissen beskytte parforholdet i den stressende situasjonen man kan møte når man får et barn.

«Vi vet at når man er presset eller stresset, som mange kan bli med en hverdag der familielivet skal gå opp med en karriere, kan man bli mindre tolerant og engasjert i parforholdet sitt», sier hun.

«Det er helt naturlig, men kan være blytungt på sikt.»

5 Å ha tillit og forplikte seg:

Det er viktig å føle seg forbundet med partneren og være trygg på å vise seg som den man er.

© Shutterstock

En svikt kan plante en dyp tvil i forholdet som gir næring til usikkerhet, og derfor er det viktig at man helt tydelig forplikter seg overfor hverandre i et parforhold.

Det er mindre avgjørende om det er ved å skrive at man er «i et forhold» på Facebook eller ved å fortelle venner og familie om sin utkårede.

Det avgjørende er at man tydelig velger forholdet, slik at vi ikke går og er redde for om partneren vil bli i forholdet også på de vanskelige dagene, forklarer Leth-Nissen.

6 God konflikthåndtering – og forsoning:

Klarer dere å takle en konflikt og bli gode venner igjen? Det kan være viktig for forholdet.

© Shutterstock

For mange år siden målte man hvor ofte par kranglet, og par som kranglet heftig, hadde høyere risiko for å gå fra hverandre enn andre.

Men hvis man unngår å ta en viktig diskusjon, kan det, ifølge Leth-Nissen, også føre til problemer.

«Så det handler om å diskutere på en god og konstruktiv måte», sier hun.

«Det er også viktig å kunne reparere forholdet hvis bølgene har gått litt for høyt. Det er vanskelig å forsone seg hvis man for eksempel bærer nag eller går flere dager uten å snakke sammen. Hvis man derimot påtar seg sin del av ansvaret etter en konflikt, danner det grunnlaget for forsoning. Nøkkelen er mindre anklager og mer tilgivelse.»