Skjermfjerne oppfattes som sosialt ubegavede

Det er vanskeligere å lytte og sosialisere hvis blikket er rettet mot mobilen. Men det er fortsatt håp for dem som har problemer med å la telefonen ligge, viser flere studier.

Mand optaget af sin smartphone.

Skjermfjern er man når man er så opptatt av mobilen at man overser for eksempel kjæresten eller en venn.

© Shutterstock

Du vet kanskje ikke hva det betyr, men du har helt sikkert sett det i praksis. Fenomenet kalles skjermfjernhet, og det er det samme som engelsktalende omtaler som «phubbing» – av phone og snub ’avvise’.

Det oppstår når noen er mer opptatt av mobilen enn dem han eller hun er sammen med.

Det høres kanskje uskyldig ut, og de færreste av oss kan nok hevde at vi aldri har drevet med det, men flere studier tyder på at det både kan føre til dårligere kommunikasjon, høyere risiko for ensomhet og depresjon samt problemer i parforholdet.

Når foreldre lar seg sluke av den lille skjermen, øker dessuten risikoen for at barnas grunnleggende psykologiske behov ikke blir oppfylt.

«Ironisk nok er tanken bak telefonbruken at mennesker skal knyttes sammen via sosiale medier eller tekstmeldinger, men det kan faktisk vise seg å svekke evnen til å være til stede sammen med andre mennesker», har psykolog Emma Seppälä, som er tilknyttet universitetene Stanford og Yale, tidligere uttalt til tidsskriftet Time.

Og kan du gjenkjenne deg selv i dette bildet, er det ifølge en norsk studie risiko for at du vil bli oppfattet som mindre sosialt begavet.

Tegn på sosial inkompetanse?

I 1920 definerte psykologen Edward Thorndike ved Columbia-universitetet i USA sosial intelligens som evnen til å forstå og få menn, kvinner, gutter og jenter til å inngå på en fornuftig måte i menneskelige relasjoner.

I praksis peker forskere i dag på at sosial intelligens blant annet avhenger en persons evne til å lytte inngående å kunne konversere og følge de uskrevne, sosiale spillereglene.

Og det er nettopp disse evnene som svekkes når telefonen får mesteparten av oppmerksomheten, framgår det av en studie fra 2022.
«Telfonbrukere blir stort sett oppfattet som dårligere til å konversere, og som mindre høflige og oppmerksomme», sier Seppälä.

En annen studie viser imidlertid at mens telefonbrukere oppfattes negativt, er det motsatt med folk som leser magasiner mens de er sammen med en venn eller partner.

Ifølge studien skyldes det at folk ikke gir oppmerksomhet til mobiler i sosiale sammenhenger, men også at magasiner blir oppfattet som mer siviliserte og utviklende.

Gode vaner er innen rekkevidde

Ettersom alle er utstyrt med såkalte speilnevroner, som blant annet gjør det mulig for oss å avkode andres smil og latter og returnere disse, kan alle også øke sin sosiale intelligens.

Og ifølge sjefredaktør for nettmediet [Verywell Mind], Amy Morin, handler det fremfor alt om å være proaktiv.

«Vær oppmerksom i sosiale sammenhenger, og legg merke til når folk gjør seg positivt og negativt bemerket. Husk at du kommer til å dumme deg ut en gang imellom. Og husk også å lære av både feilene og suksessene dine».