Ormekur kurerer astma

Blodtørstige hakeormer kan ha kuren mot astma. Nå vet forskere endelig hvordan de kan helbrede oss uten en farlig ormeinfeksjon.

Hakeormer bruker skarpe tenner til å gnage seg vei gjennom sine ofre. Samtidig skiller de ut enzymer som demper byttets immunforsvar. Dette vil forskere nå bruke til nye legemidler.

© EYE OF SCIENCE/SPL

De fleste gremmer seg ved tanken på å bli infisert med en blodtørstig innvollsorm.

Men på laboratorier verden over har forskere de siste årene drukket hundrevis av ormeegg og infisert frivillige for å bekrefte det de nå vet:

Parasitter lindrer alvorlige sykdommer som astma, allergi og sklerose.

Kroppen angriper seg selv

De såkalte autoimmune sykdommene oppstår når immunforsvaret ved en feil går til angrep på kroppens egne celler.

Reaksjonen ligner det som skjer når vi blir infisert med en blodtørstig parasitt.

Derfor kan parasittenes forsvar brukes til å behandle autoimmune sykdommer som astma, som på verdensplan plager mer enn 334 millioner mennesker.

Ormeprotein stopper astma

Når hakeormen Ancylostima caninum infiserer sitt bytte, skiller den ut en rekke kjemiske stoffer for å overleve – et av dem er proteinet AIP-2, som legger en demper på immunforsvaret.

Nå har en gruppe forskere på James Cook-universitetet i den australske delstaten Queensland klart å å utvinne AIP-2-proteinet fra hakeormen, slik at de kan bruke det i legemidler.

Forskerne har så langt prøvd ut proteinet på astmarammede mus. De fikk færre symptomer og ble beskyttet mot å utvikle astma igjen senere.