Nå kan barn få printet nye ører

Barn som mangler et øre, kan nå få en perfekt speilvendt kopi av det friske øret sitt. Forskerne får barnas egne celler til å vokse etter en 3D-printet mal.

© Yilin Cao et al.

Fem kinesiske barn har fått nye ører med en banebrytende behandling. Det rapporterer en forskergruppe fra Shanghai i Kina.

Barna var født med mikroti, som er en misdannelse av det ytre øret som om lag ett av 10 000 barn fødes med.

Friskt øre blir speilvendt

Forskerne lagde de nye ørene ut fra barnas egne bruskceller og unngikk dermed risikoen for at immunforsvaret skulle avstøte cellene.

Og siden alle barna hadde ett friskt øre, kunne forskerne lage en perfekt speilvendt kopi til den motsatte siden.

Behandlingen foregår i mange trinn: Først blir det friske øret skannet, slik at en 3D-printer kan lage en speilvendt mal. Ut fra den lager forskerne en form til å støpe en porøs kopi av øret i et naturlig nedbrytbart materiale.

Deretter kan de dyrke bruskceller fra det misdannede øret. Imens utvider de huden bak dette øret, slik at det blir plass til implantatet.

Etter operasjonen vokser bruskcellene under huden og overtar langsomt plass og form fra implantatet, som brytes ned naturlig.

Teknikk skapte reaksjoner

Forskerne har nå fulgt den videre utviklingen hos alle fem barn, og det har ikke vært komplikasjoner i de to og et halvt årene som har gått siden det første barnet fikk nytt øre.

Kinesernes teknikk er inspirert av et eks­periment fra 1997 der amerikanske forskere dyrket et menneskelignende øre på ryggen av en mus.

Forsøket skapte stor oppstandelse fordi mange misforsto det.

Øret vokser etter en skreddersydd kopi

Ultrapresise skanninger og et naturlig nedbrytbart implantat sikrer at huden består av pasientens egne celler og vokser i de helt rette foldene.

© Yilin Cao et al.

1. trinn: En skanning måler og speilvender det friske øret. En 3D-printer lager en støpeform til et nedbrytbart øreimplantat.

© Yilin Cao et al.

2. trinn: Bak det defekte øret utvider legene huden til pasienten, slik at det er plass til et øreformet implantat.

© Yilin Cao et al.

3. trinn: Når huden har vokst nok og er synlig fylt med små blodkar, fjerner kirurger den lille ballongen som langsomt har strukket huden.

© Yilin Cao et al.

4. trinn: Implantatet blir dekket av bruskceller fra det defekte øret. Cellene former seg etter implantatet som opereres inn under huden.

© Yilin Cao et al.

5. trinn: Til slutt syr legene fast en bit av barnets egen hud på implantatet, før det nye øret får lov til å vokse sammen.

© Yilin Cao et al.