Myte punktert: Alkohol endrer ikke personligheten din

Ubehøvlet oppførsel og pinlige dansetrinn kan ikke lenger avfeies med høy promille. Det viser ny studie fra USA, som tar livet av forestillingen om at du endrer deg markant når du er full.

Forsøkspersonene mente selv at personligheten endret seg etter hvert som nivået av alkohol i blodet steg.

© Shutterstock

«Unnskyld, jeg var full», er en setning du vil få problemer med å bruke i fremtiden, når venner og bekjente konfronterer deg med ubehøvlede uttalelser og tvilsomme sms-meldinger under en fuktig bytur.

Ifølge en ny studie fra University of Missouri er det nemlig ikke riktig at alkohol endrer på personligheten vår. I hvert fall ikke så mye som vi tror selv.

Fyll i laboratoriet

156 personer deltok i studien. De ble først bedt om å beskrive sin personlighet både med og uten alkohol innabords.

Deretter ble de delt opp grupper og ble bedt om å innta ulike drinker. Om lag halvparten av deltakerne fikk alkohol i drinkene, og de endte opp med en promille på rundt 0,9.

Etter 15 minutter deltok de i en rekke sosiale aktiviteter som ble overvåket av observatører utenfor lokalet.

Ble mer utadvendt

Det interessante var at de alkoholpåvirkede deltakerne selv mente de ble mindre samvittighetsfulle, mindre omgjengelige og mindre åpne for nye opplevelser.

Men observatørene noterte ingen endringer. Det eneste de opplevde, var at deltagerne ble mer utadvendte.

– Det var overraskende at det var så stor forskjell i oppfatningen til deltakerne og observatørene, forteller Rachel Winograd, som var en av forskerne som sto bak studien til Association for Psychological Science.

Hun og kollegene håper nå å kunne gjenta studien i omgivelser der det er mer naturlig å innta alkohol.