Shutterstock
Computermus

Måte du bruker musen, avslører stress-nivået ditt

Bevegelser med musen og bruken av tastaturet kan vise langt mer om stress-nivået ditt enn hjerterytmen, ifølge studie.

De fleste kjenner følelsen av å være stresset – kanskje før en eksamen eller en viktig tidsfrist, der hjertet begynner å banke litt ekstra hardt og hendene skjelver litt.

Men for en betydelig del av verdens befolkning kan det kortvarige og gode stresset som skal hjelpe oss med å prestere, utvikle seg til en langvarig og ødeleggende tilstand med store konsekvenser for helsen.

Derfor er det viktig å oppdage for eksempel arbeidsrelatert stress så tidlig som mulig. Og nå har en gruppe forskere fra Sveits funnet en overraskende metode.

Ved hjelp av såkalt maskinlæring har forskerne fra [Swiss Federal Institute of Technology i Zürich] skapt en modell som kan avsløre hvor stresset vi er – kun ut fra hvordan vi beveger musen når vi jobber ved en skjerm.

«Måten vi bruker tastaturet og beveger musene ser ut til å være bedre til å vise hvor stresset vi er i et kontormiljø enn hjerterytmen», forteller Mara Nägelin, som er matematiker og forsker som står bak studien i en pressemelding.

Forstyrret deltakere underveis

Som en del av studien observerte forskerne 90 forsøksdeltakere mens de utførte kontoroppgavene så tett på virkeligheten som mulig.

Det kunne for eksempel være oppgaver som å planlegge avtaler eller å analysere data.

Underveis målte og registrerte forskerne deltakerne bevegelser med musen og tastaturet sammen med hjerterytmen. Forskerne spurte dessuten flere ganger til hvor stresset forsøkspersonene følte seg.

En gruppe av deltakerne fikk jobbe uforstyrret, mens andre også skulle ta del i en jobbsamtale underveis. Halvparten av dem ble dessuten flere ganger forstyrret med ulike chat-meldinger.

Oftere og mindre presist

Forskerne kunne se at de deltakerne som følte seg stresset, også beveget musen annerledes.

«Folk som er stresset, beveger musemarkøren oftere og mindre presist og tilbakelegger større avstander på skjermen. De som er avslappet, tar derimot mer direkte ruter og bruker mer tid på det», forklarer Mara Nägelin.

post-it
© Shutterstock

Stress gjør deg gammel

Dessuten kunne forskerne se hvordan de stressede deltakerne gjorde flere feil, når de skrev på tastaturet, og hadde en tendens til å ta mange korte pauser. De avslappede deltakerne tok langt færre pauser når de skrev på tastaturet. Derimot var pausene lengre.

Mara Nägelin og kollegene tester nå modellen sin på sveitsiske medarbeidere som har gitt tillatelse til at en app kan registrere muse- og tastaturbevegelser sammen med hjerterytmen.

Men nettopp beskyttelsen av medarbeidernes data må være helt på plass før forskerne vil formidle teknologien.

«Vi vil hjelpe medarbeiderne med å oppdage stress tidlig – ikke skape et overvåkingsverktøy for bedriftene», forteller psykologen Jasmine Kerr, som også er en av forskerne som står bak studien.