Malariamedisin nedkjemper zika

En allerede eksisterende og godkjent behandling for malaria kan forhindre zika-virus i å spre seg i fostre.

Zika

Forskere har funnet en behandlingsmetode for zika.

© Joa Souza / Shutterstock.com

Zika, som primært spres via myggestikk, er en farlig sykdom. Viruset lever så å si av babyhjerner.

En zika-vaksine blir nå testet, men det kan ta flere år før den kommer på markedet. Derfor er vordende mødre i zika-rammede områder bekymret for at barna angripes av zika-virus. Disse barna risikerer å komme til verden med alvorlige hjerneskader (mikrocephali).

Men nå er hjelpen på vei.

Kveler hjerneceller

Zika blir normalt nedkjempet hos voksne, men fostre er mye mer sårbare. Viruset sprer seg til fostrets hjerne via morkaken og ødelegger cellenes egen nedbrytningsprosess – noe som kalles autofagi.

Autofagi er en naturlig prosess som fjerner avfalls- og giftstoffer i cellene. Det er nødvendig for at cellen holder seg sunn. Men når cellen er infisert med zika, blir prosessen manipulert. I stedet for å bryte ned zika hjelper cellen med å spre viruset. Zika bruker all energien, slik at fostrets hjerneceller aldri utvikler seg.

Det resulterer i de små hodene og de alvorlige hjerneskadene som barn med zika blir født med.

Godkjent stoff hjelper

Forskere undersøkte derfor midler som hemmer autofagi. For eksempel stoffet hydroxychloroquin, som allerede er godkjent som malariabehandling til gravide. Ved å gi gravide, zika-smittede mus hydroxychloroquin, kunne de se at zika ble redusert vesentlig i morkaken.

Det gir håp om at gravide allerede nå kan få en behandling som reduserer risikoen for å få et barn med mikrocephali.