Til slutt sto de med en gruppe på 120 forsøksdeltakere som ble delt opp i seks grupper: To kontrollgrupper og fire grupper som hver dag skulle innta en ganske liten dose på mindre enn 0,25 gram av enten aspartam, sakkarin, stevia eller sukralose.
Deltakerne fikk altså en lavere mengde kunstig søtstoff enn det maksimalt anbefalte inntaket ifølge de amerikanske matvaremyndighetene, FDA.
Flyttet avføring fra mennesker til mus
En av de største oppdagelsene i studien var at alle fire kunstige søtstoffer skapte klare endringer i tarmens mikroorganismer allerede etter 14 dager og dermed også i de molekylene tarmbakteriene kan skille ut til blodet.
Og det avslører ifølge forskerne at det kompliserte samfunnet av mikroorganismer i tarmene våre er følsomt overfor alle de kunstige søtstoffene – på ulike måter. En av årsakene kan være at søtstoffene fungerer som næring for mikroorganismene, som formerer seg og skaper en ubalanse.
Forskerne oppdaget dessuten at søtstoffene sukralose og sakkarin også svekket kroppens evne til å omsette glukose og dermed hadde en negativ effekt på deltakernes blodsukker. Redusert glukosetoleranse er ikke en sykdom i seg selv, men en faktor som kan øke risikoen for å utvikle diabetes eller hjerte- og karsykdommer.
Forskerne fant ikke de samme endringene i blodsukkeret blant de forsøkspersonene som inntok aspartam eller stevia.
For å være sikker på at det var en sammenheng mellom endringene i tarmen og endringene i blodsukkeret, overførte forskerne mikroskopiske avføringsprøver fra forsøksdeltakerne til mus som hadde vokst opp i sterile omgivelser.
Dermed kunne de måle at blodsukkeret hos musene endret seg på helt samme måte som hos de menneskene avføringen var tatt fra.
Forskerne som står bak studien, sier at det krever flere langsiktige studier for å forstå hva endringene i blodsukkeret og tarmen kan ha av konsekvenser for helsen vår. Men oppdagelsen er fortsatt litt av en øyeåpner.
«Vi må øke bevisstheten om at kunstige søtstoffer ikke er inaktive i den menneskelige kroppen, som vi opprinnelig trodde», forteller undersøkelsesleder Eran Elinav i en pressemelding.