Shutterstock

Lettbrus kan ha alvorlige bivirkninger

Noen kunstige søtstoffer kan forstyrre blodsukker og bakterieflora og kanskje øke risikoen for alvorlige sykdommer, viser ny studie.

Helt siden det første kunstige søtemiddelet ble oppdaget i 1879, har matvareindustriens «mirakelstoffer», lovet massevis av sødme uten at du må betale prisen i kalorier.

Men nå viser en ny studie utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Cell at noen av søtstoffene kanskje ikke er så uskyldige som mange tror og at de i verste fall kan øke risiko for sykdommer som diabetes.

Fikk langt under den anbefalte grensen

Allerede i 2014 oppdaget forskerne som står bak studien at noen av de kunstige søtstoffene påvirker mikroorganismene i tarmen hos mus og medfører skadelige endringer i dyrenes blodsukker.

Derfor ville de undersøke om det samme også gjaldt hos mennesker.

Forskerne screenet omhyggelig mer enn 1300 ulike personer for å peke ut de som helt unngikk kunstige søtstoffer i hverdagen.

Aspartam

Til slutt sto de med en gruppe på 120 forsøksdeltakere som ble delt opp i seks grupper: To kontrollgrupper og fire grupper som hver dag skulle innta en ganske liten dose på mindre enn 0,25 gram av enten aspartam, sakkarin, stevia eller sukralose.

Deltakerne fikk altså en lavere mengde kunstig søtstoff enn det maksimalt anbefalte inntaket ifølge de amerikanske matvaremyndighetene, FDA.

Flyttet avføring fra mennesker til mus

En av de største oppdagelsene i studien var at alle fire kunstige søtstoffer skapte klare endringer i tarmens mikroorganismer allerede etter 14 dager og dermed også i de molekylene tarmbakteriene kan skille ut til blodet.

Og det avslører ifølge forskerne at det kompliserte samfunnet av mikroorganismer i tarmene våre er følsomt overfor alle de kunstige søtstoffene – på ulike måter. En av årsakene kan være at søtstoffene fungerer som næring for mikroorganismene, som formerer seg og skaper en ubalanse.

Steviol

Forskerne oppdaget dessuten at søtstoffene sukralose og sakkarin også svekket kroppens evne til å omsette glukose og dermed hadde en negativ effekt på deltakernes blodsukker. Redusert glukosetoleranse er ikke en sykdom i seg selv, men en faktor som kan øke risikoen for å utvikle diabetes eller hjerte- og karsykdommer.

Forskerne fant ikke de samme endringene i blodsukkeret blant de forsøkspersonene som inntok aspartam eller stevia.

For å være sikker på at det var en sammenheng mellom endringene i tarmen og endringene i blodsukkeret, overførte forskerne mikroskopiske avføringsprøver fra forsøksdeltakerne til mus som hadde vokst opp i sterile omgivelser.

Dermed kunne de måle at blodsukkeret hos musene endret seg på helt samme måte som hos de menneskene avføringen var tatt fra.

Forskerne som står bak studien, sier at det krever flere langsiktige studier for å forstå hva endringene i blodsukkeret og tarmen kan ha av konsekvenser for helsen vår. Men oppdagelsen er fortsatt litt av en øyeåpner.

«Vi må øke bevisstheten om at kunstige søtstoffer ikke er inaktive i den menneskelige kroppen, som vi opprinnelig trodde», forteller undersøkelsesleder Eran Elinav i en pressemelding.

Sukralose