INAH/Ivan Ṡprajc
Laserkort over nyopdaget Maya-by

Lasermålinger har avslørt glemt mayaby

Moderne teknologi har avslørt et nytt vidunder fra antikken. I en avsidesliggende del av Mexico har forskerne nylig funnet spor etter en stor mayaby med pyramider.

Dypt inne i Campeche-reservatet i det sørøstlige Mexico har arkeologer funnet en hittil uoppdaget mayaby.

Byen har dekket et område på en halv kvadratkilometer, men det måtte laserteknologi til for at forskerne skulle oppdage den.

Det var nemlig fly utstyrt med såkalte lidar-sensorer som først oppdaget den «monumentale» byen, avslører Mexicos nasjonale institutt for antropologi og historie (INAH) i en pressemelding.

Lidar-teknologien er utviklet for å kartlegge store områder med høy presisjon.

Målingen skjer ved at laserstråler sendes ut i ulike retninger. Avstanden til hvert punkt regnes ut på bakgrunn av tiden det tar for lyset å vende tilbake til måleinstrumentet.

Mange tusen avstandsmålinger kan settes sammen til et kart som viser høydeforskjellene i et stort område.

Det var ved en oppmåling over Yucatan-halvøya på østkysten av Mexico at den glemte mayabyen dukket opp.

Spor etter pyramider

Etter at lidarmålingene hadde avslørt et stort ukjent område som bar spor etter bygninger, dro et team arkeologer under ledelse av Ivan Ṡprajc av sted.

Og de har funnet en mengde ting som antagelig kan gi dem mer kunnskap om mayakulturen, som eksisterte i nesten fire årtusener, fra 2000 f.Kr. til spanjolenes blodige erobring av Sør- og Mellom-Amerika mot slutten av 1600-tallet.

Den nyoppdagede byen har fått navnet Ocomtún etter de mest markante byggverkene. Ordet betyr «steinsøyler» og refererer til de 15 meter høye strukturer som antagelig har vært innganger til de øvre etasjene til to pyramider ifølge Ṡprajc.

Arkeologen anslår at byen har vært «et viktig regionalt senter, sannsynligvis i den klassiske perioden» (fra rundt år 250–1000 e.Kr.).

Selv er Ṡprajc mest forbauset over plasseringen for den store byen:

«Den største overraskelsen var beliggenheten på en «halvøy» av høyt terreng, omgitt av utstrakte våtområder. Byens monumentale kjerne strekker seg over mer enn 50 hektar og har ulike store bygninger, inkludert mange pyramide-strukturer på mer enn 15 meter i høyden», uttaler den ledende arkeologen i INAHs pressemelding.

Forskerne fortsetter å lete etter spor fra de gamle mayaene ved Ocomtún, og de utvider søket i nærområdet.

De har allerede funnet to andre bosetninger – Nadzcaan, 32 kilometer mot sørøst, og Chactún, 50 kilometer i samme retning.