Hvor ekstrem kulde kan et menneske overleve?

Kulde kan ha fatale konsekvenser. Ved minus 40 grader klarer huden bare tre minutter uten klær på. Og ved minus 60 dør cellene øyeblikkelig.

Kulde kan ta livet av deg

Ved –40 grader kan en naken person løpe en tur på cirka tre minutter uten at det får nevneverdige følger. Men blir bar hud utsatt for ekstrem kulde under –60, fryser den umiddelbart, og cellene dør. Er hele kroppen naken, kommer en person under slike forhold til å dø nesten med en gang.

Selv med riktig påkledning er det vanskelig å beskytte områdene rundt øynene og nesen, som risikerer å få alvorlige forfrysninger.

Kulde i luftveiene er farlig

Hvis man puster inn iskald luft, kan man risikere å skade både luftveiene og lungene. Inuitter og andre folkeslag som lever under ekstremkalde forhold, får ofte lungeskader.

Forskere og annet personell som jobber i Antarktis, puster derfor ofte gjennom en slags snorkel som går innunder klærne, slik at kroppsvarmen fjerner det verste ispreget før luften skal videre ned i luftveiene.

Det kaldeste stedet på Jorden er Vostok i Antarktis. Her gjør kulde på ned til –60 grader det livsfarlig å bevege seg ute hvis kroppen ikke er pakket inn.

Vind gjør kulden enda kaldere

Selv om gradestokken bare viser et par minusgrader, kan vind forårsake at temperaturen føles mye lavere.

Den såkalte chillfaktoren eller kuldeindeksen angir hvordan vind får det til å føles kaldere enn det faktisk måles med et termometer. Effekten oppstår fordi kroppen varmer opp luften inntil oss og danner et isolerende lag, men hvis vinden blåser det bort, blir vi raskere avkjølt og får kaldere hud.

Blåser det storm, er –20 like farlig som –40 grader når det er vindstille. For å overleve i kulden er det også avgjørende å holde kroppen tørr. Vi avkjøles mye raskere hvis klærne er blitt våte, eller hvis vi er blitt våte av svette.