Flickr
Verdens minste mann noen gang, Chandra Bahadur Dangi

Verdens minste mann

Verdens minste mann i 2022 er bare 72,10 centimeter høy. Det er imidlertid hele 17,46 centimeter høyere enn verdens minste mann noen gang. Lær mer om verdens minste mennesker og noen av årsakene bak ekstrem lav vekst.

Verdens minste mann 2022

Verdens minste mann i 2022 er 35 år gamle Edward Niño Hernández som kommer fra Columbia og er 72,10 centimeter høy. Til sammenligning er verdens høyeste mann 2,51 meter høy.

Hernández ble kåret som verdens minste mann i 2010.

Verdens minste mann 2022 - Edward Niño Hernández

Her ser vi Edward-Niño-Hernández da han første gang fikk tittelen som verdens minste mann. Da han fikk tilbake tittelen i 2020, målte han 72,10 centimeter, noe som er litt høyere enn målingen hans på 70,21 centimeter i 2010.

© John Vizcaino/Reuters/Ritzau Scanpix

Den gangen rakk Hernández bare å ha tittelen i omkring et halvt år fordi Khagendra Thapa Magar fra Nepal fylte 18 år og dermed kunne overta tittelen med sine bare 67,08 centimeter.

Khagendra Thapa Magar døde imidlertid av lungebetennelse 17. januar 2020 i en alder av bare 27 år.

Deretter ble Hernández igjen kåret som verdens minste mann.

Fotografi av verdens minste kvinne, Jyoti Amge

Jyoti Amge driver yoga i en park i Nagpur, India, i 2015.

© Wireimagesnagpur/Flickr

Verdens minste kvinne 2022

Da Hernández var omkring fire år gammel, gikk det opp for foreldrene hans at han ikke lenger vokste som sine jevnaldrende.

Foreldrene oppsøkte all verdens leger, men måtte gi opp å finne svaret på hvorfor sønnen ikke vokste. 20 år senere fikk Hernández og familien hans imidlertid en forklaring.

Da fikk Hernández diagnosen sykdommen hypotyreose som er kjennetegnet ved nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen. Det betyr blant annet at det ikke blir produsert nok av de hormonene som er avgjørende for vekst.

I 2001 fant tyrkiske forskere ut av at tidlig behandling for hypotyreose kan normalisere et barns høyde over tid. Behandlingen kan imidlertid ikke hjelpe alle og er dermed ikke en universell løsning.

Hernández' høyde har imidlertid ikke hindret ham i å elske livet.

«Jeg vil at alle skal møte mitt sanne jeg: liten størrelse, stort hjerte!» Edward Niño Hernández ved kåringen som verdens minste mann i 2020

Han er veldig glad i musikk og dans, spesielt danse-sjangrene reggaeton og merengue.

Guinness rekordbok skiller mellom to kategorier når de kårer verdens minste mann.

Edward Niño Hernández kan gå og er derfor kåret som verdens minste mobile mann. Det gis også en pris til verdens minste ikke-mobile mann.

VIDEO: Hør Edward Nino Hernandez fortelle om livet som verdens minste mann

Video

Verdens minste mann noen gang

Chandra Bahadur Dangi målte 54,64 centimeter og er dermed, ifølge Guinness rekordbok, den minste mann noen gang.

Dangi ble født i den nepalske byen Rhimkholi i 1939.

Han døde som 75-åring i 2015, og årsaken til at han var så liten ble aldri fastslått.

Verdens minste mann noen gang er Chandra Bahadur Dangi

Chandra Bahadur Dangi døde som 75-åring i 2015 og er verdens minste mann noen gang.

© Shutterstock

Dangi mistet foreldrene sine da han var tolv år.

Etter foreldrenes død øynet søsknene hans raskt muligheten for en ny inntektskilde. Ved å lage show med Dangi i hovedrollen, kunne familien nemlig tjene penger.

Dangi vokste opp med fem brødre og to søstre, og tre av brødrene var under 121 centimeter. De andre søsknene var av vanlig høyde.

Første gang han forlot hjemtraktene, var i forbindelse med kåringen som verdens minste mann i 2012, som foregikk i Nepals hovedstad Katmandu.

Hvorfor blir man ekstremt lav?