Shutterstock

Topp 5: Hvilket organ er det tyngste?

Kroppens tyngste organ er spredt over et så stort område at vi vanligvis ikke tenker på det som et organ.

1. Huden

hvit_hud_fordel
© Shutterstock

6000 gram

Huden dekker et areal som varierer fra person til person, men måler i gjennomsnitt 2 m2. Samtidig finnes det ulike tolkninger av hvor mange lag som er en del av huden. Derfor varierer estimater av hudens vekt fra tre kilo opp til nesten ni.

2. Leveren

1600 gram

Leveren er kroppens biokjemiske fabrikk. Den bygger opp blant annet proteiner som transporterer fett rundt i kroppen, lagrer druesukker og bryter ned avfallsstoffer; for eksempel gjør leveren om giftig ammoniakk til urea, som skylles ut av kroppen med urin.

3. Hjernen

© Shutterstock

1400 gram

Vårt tenkende organ er det feteste i kroppen. Hvis vi trekker fra vannet – 75 prosent av den samlede vekten – og ser på det som blir igjen, er hele seksti prosent av det fett, mens de resterende førti prosentene er proteiner, karbohydrater og salter.

4. Lungene

800 gram

Lungene oksiderer blodet og renser det for karbondioksid slik at vi kan puste det ut av kroppen. Den høyre lungen er litt bredere enn den venstre, som skal gi plass til hjertet. Til gjengjeld er den høyre lungen kortere enn den venstre fordi leveren sitter under.

5. Hjertet

© Claus Lunau

300 gram

Den kraftige muskelen i brysthulen som pumper blodet rundt i kroppen, er på størrelse med en knyttet hånd. Vekten varierer mellom om lag 230 og 380 gram, og hjertet er vanligvis tyngre hos menn enn hos kvinner. Hjertet utgjør omtrent 0,45 prosent av kroppsvekten.