Photo by Michael Discenza on Unsplash
Slik unngår du bakrus

Slik unngår du bakrus

Bakrus er ingen spøk. Vil du unngå at kraniet verker dagen derpå, kan vi bidra med en rekke gode råd til å unngå bakrus.

Tømmermenn. Bakrus. Kuppelhue. Plysjtunge.

Kjært barn har mange navn, og hva de enn kalles, er det ingen spøk å våkne dagen derpå med et hode som føles som om noen arbeider i det med et trykkluftbor.

Hvis du kjenner til fenomenet – eller kjenner noen som kjenner noen – er det hjelp å få med denne guiden til å unngå bakrus. Vi garanterer ikke at du slipper helt unna, men en kombinasjon av noen av disse rådene skal forhåpentlig redusere den ubehagelige bankingen.

Hvorfor får du bakrus?

Alkohol inneholder etanol og små mengder metanol, bedre kjent som tresprit. Det er først og fremst metanolen som framkaller bakrus.

Metanol er et av flere biprodukter, såkalte kongener, fra alkoholens gjæringsprosess, og studier viser at mengden av kongener har stor betydning for hvor ille bakrusen blir. Jo flere kongener det er i det du drikker, desto verre blir bakrusen.

Både etanol og metanol brytes ned av de samme enzymene i leveren, men det skjer ikke like raskt. Det tar lengre tid å bryte ned metanol, og når etanolen er vekk, brytes metanolen ned raskere, slik at konsentrasjonen av giftstoffene økes. Resultatet er bakrus.

Da innholdet av kongener er ulikt i ulike alkoholholdige drikker. Farget sprit som whisky inneholder for eksempel 37 ganger så mange kongener som vodka.

Kongener er imidlertid ikke den eneste synderen når det kommer til bakrus. Ifølge forskere undertrykker alkohol nemlig også et spesielt hormon som hjelper leveren. Og når hormonet blir blokkert, trenger kroppen å kvitte seg av med mer væske enn normalt.

Derfor må du ofte på do når du har drukket alkohol, og det kan føre til dehydrering, som igjen kan gi hodepine og svimmelhet.

Slik unngår du bakrus

Forsøk å unngå bakrus med disse tre rådene. Klarer du det, trenger du ikke ligge en hel dag med bakrus.

1. Drikk massevis av vann. Du kan unngå bakrus, eller i det minste dempe plagene, ved å drikke vann – rikelig med vann hele kvelden. Dermed forebygger du væskemangel når du våkner. Slutt eventuelt med en sportsdrikk, som tilfører kroppen salter og druesukker. Og drikk et STORT glass vann før du legger deg. Hvis du klarer det.

2. Ikke drikk på tom mage. Studier viser at alkohol går raskere ut i blodet hvis magen din er tom. Inntar du alkohol i forbindelse med et måltid, forsinkes opptaket av alkohol.

3. Drikk lys alkohol. Hold deg til lys alkohol, for eksempel hvitvin, vodka og gin, i stedet for mørke drikker som rødvin, rom, whisky og konjakk. Mørk alkohol inneholder flere giftstoffer, inkludert metanol. Er du kvinne, bør du drikke mindre alkohol enn mennene. Kvinnekroppen inneholder mindre vann enn mannskroppen, så den samme mengden alkohol gir større promille hos kvinner.

Unngå bakrus med lys alkohol
© Shutterstock

Slik kurerer du bakrus

Hvis du våkner opp med hodepine og en kropp som nå gir etter for bakrusen? Her finner du råd mot bakrusen.

Drikk vann og spis godt

Det du inntar, har stor effekt på bakrusen. Igjen er det en god idé å drikke rikelig med vann.

Alkohol er vanndrivende, så kroppen mangler væske. Nyrene danner en uforholdsmessig stor mengde urin, og du mister mer væske enn du drikker. Dermed blir du dehydrert, og det gir tørst og hodepine.

Når det kommer til maten dagen etter en bytur, er det ofte en burger og pommes frites som virker som et fristende måltid mot bakrus.

Du bør imidlertid være forsiktig med fet og tung mat, for det kan gjøre kvalmen verre. Mat med et høyt nivå av kalium, for eksempel bananer og avokado, kan være et bedre alternativ, ettersom kroppen din, på grunn av dehydrering, kan mangle det viktige mineralet.

Ta én reparasjonsøl

En enkelt øl om morgenen etter en fuktig kveld kan være en god idé. En liten ny dose etanol demper nedbrytningen av metanol, slik at det skilles ut færre giftstoffer av gangen.

Sov lenge

En del av bakrusen skyldes vanntapet og dårlig søvn. Bli litt lenger i sengen. Etter en fuktig kveld når du ikke så lett ned i den dype søvnen som er en forutsetning for god søvnkvalitet.

Kvel hovedpinen

Det finnes ulike piller mot bakrus, men noen er bedre enn andre. Velg derfor piller med paracetamol, som er mest skånsomme for magen.