Tømmermenn

Slik unngår du tømmermenn

Tømmermenn er ingen spøk. Vil du unngå skallebank dagen derpå, får du noen gode råd her.

22. november 2017 av Anders Bruun

Tømmermenn. Bakrus. Kuppelhue. Plysjtunge ...

Kjært barn har mange navn, og hva de enn kalles, er det ingen spøk å våkne dagen derpå med et hode som føles som om noen arbeider i det med et trykkluftbor.

Hvis du kjenner til fenomenet – eller kjenner noen som kjenner noen – er det hjelp å få med denne guiden til å unngå tømmermenn. Vi garanterer ikke at du slipper helt unna, men en kombinasjon av noen av disse rådene skal forhåpentlig redusere den ubehagelige bankingen.

1. Hvorfor får du tømmermenn?

Alkohol inneholder etanol og små mengder metanol, bedre kjent som tresprit. Etanol er det stoffet i alkoholen som virker berusende på hjernen. Metanolen fremkaller tømmermenn fordi den avgir et giftstoff under forbrenningsprosessen.

Både etanol og metanol brytes ned av de samme enzymene i leveren, men ikke like raskt, forklarer en dansk lege, Jerk W. Langer.

Metanol bruker nemlig lengre tid på å brytes ned, og når etanolen er borte, brytes metanolen raskere ned, og da øker konsentrasjonen av giftstoffer: Resultatet er tømmermenn.

Få flere nyheter fra vitenskapens verden med Illustrert Vitenskaps nyhetsbrev

Fordi innholdet av metanol er ulikt i forskjellige alkoholholdige drikkevarer, er det ikke ligekyldig hva slags alkohol du drikker. Til gjengjeld kan selv små mengder alkohol gi tømmermenn.

2. Slik forebygger du tømmermenn

Drikk masse vann!

Du kan forebygge tømmermenn, eller i det minste ta toppen av dem, ved å drikke vann – rikelig med vann hele kvelden. Dermed forebygger du tørst, og særlig væskemangel når du våkner.

Avslutt eventuelt med en sportsdrikk; det tilfører kroppen salter og druesukker.

Og drikk minst ett STORT glass vann før du legger deg til å sove ut rusen. Hvis du er i stand til det.

Drikk ikke på tom mage

Alkohol går raskere i blodet hvis magen er tom. Inntas alkoholen i forbindelse med et måltid, forsinkes opptaket av alkohol.

Drikk lys sprit

Hold deg til de lyse variantene, for eksempel hvitvin, vodka og gin, fremfor mørk alkohol som rødvin, rom, whisky og konjakk. De mørke variantene inneholder flere giftstoffer, blant annet metanol.

Whisky inneholder for eksempel fire ganger så mye metanol som vodka.

Fordyp deg i hver eneste detalj av vårt fantastiske univers med et abonnement på Illustrert Vitenskap

Er du kvinne, bør du drikke mindre enn menn. Kvinnekroppen inneholder mindre vann enn hos menn, og samme mengde alkohol gir derfor høyere promille hos kvinner.

3. Slik kurerer du tømmermenn

Drikk vann!

Har du først fått tømmermenn, er det igjen en god idé å drikke rikelig med vann.

Alkohol er vanndrivende og får kroppen til å mangle væske. Nyrene danner en uforholdsmessig stor mengde urin, og du taper mer væske enn du drikker. Dermed blir du dehydrert, og det gir tørst og skallebank. Så: Drikk massevis av vann, og melk er også en god idé.

Selv om en kopp kaffe kan virke fristende, bør du la være: Kaffe er vanndrivende, og te er derfor bedre.

Spis skikkelig

Selv om en burger og pommes frites kan være et fristende skallebankmåltid, bør du spise begrenset med fet og tung mat. Det kan gjøre kvalmen verre – bananer, suppe og yoghurt er mye bedre.

Ta én reparasjonsøl

En enkelt øl morgenen etter en fuktig aften kan være en god idé: En ny liten dose etanol demper nedbrytingen av metanol såpass at det utskilles færre giftstoffer om gangen.

Den beste reparasjonsdrinken er ifølge Jerk Langer en banan-vodka-smoothie. Banan får hjernen til å danne humørstoffet serotonin, mens den lille skvetten vodka som beskrevet ovenfor, reduserer mengden av det skallebankfremkallende giftstoffet.

Sov lenge

En del av neste dags plager skyldes vanntapet og dårlig søvn. Bli litt lenger i sengen. Etter en fuktig aften kommer du ikke så lett ned i den dype søvnen som er en forutsetning for god søvnkvalitet.

Kvel hodepinen

Velg piller med paracetamol, som er de mest skånsomme for magen.

Tren ... senere!

Du kan ikke øke forbrenningen ved dans eller trening, så utsett løpeturen og treningen. Det belaster bare kroppen ytterligere og overbelaster leveren slik at giftstoffene fra alkoholen brytes ned langsommere.

Men det er en god idé med frisk luft – gå gjerne en tur.

Kilde: Jerk Langer, http://jerk.dk/

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: