Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik unngår du bakrus

Slik unngår du bakrus

Bakrus er ingen spøk. Vil du unngå at kraniet verker dagen derpå, kan vi bidra med en rekke gode råd til å unngå bakrus.

Photo by Michael Discenza on Unsplash

Tømmermenn. Bakrus. Kuppelhue. Plysjtunge.

Kjært barn har mange navn, og hva de enn kalles, er det ingen spøk å våkne dagen derpå med et hode som føles som om noen arbeider i det med et trykkluftbor.

Hvis du kjenner til fenomenet – eller kjenner noen som kjenner noen – er det hjelp å få med denne guiden til å unngå bakrus. Vi garanterer ikke at du slipper helt unna, men en kombinasjon av noen av disse rådene skal forhåpentlig redusere den ubehagelige bankingen.

Hvorfor får du bakrus?

Alkohol inneholder etanol og små mengder metanol, bedre kjent som tresprit. Etanol er det stoffet i alkoholen som virker berusende på hjernen. Metanolen fremkaller bakrus fordi den avgir et giftstoff under forbrenningsprosessen.

Både etanol og metanol brytes ned av de samme enzymene i leveren, men ikke like raskt, forklarer en dansk lege, Jerk W. Langer.

Metanol bruker nemlig lengre tid på å brytes ned, og når etanolen er borte, brytes metanolen raskere ned, og da øker konsentrasjonen av giftstoffer: Resultatet er bakrus.

Fordi innholdet av metanol er ulikt i forskjellige alkoholholdige drikkevarer, er det ikke likegyldig hva slags alkohol du drikker. Til gjengjeld kan selv små mengder alkohol gi bakrus.

Slik unngår du bakrus

Forsøk å unngå bakrus med disse tre rådene. Klarer du å overholde disse årene, trenger du ikke å ligge en hel dag med bakrus.

Drikk masse vann

Du kan forebygge bakrus, eller i det minste ta toppen av dem, ved å drikke vann – rikelig med vann hele kvelden. Dermed forebygger du tørst, og særlig væskemangel når du våkner.

Avslutt eventuelt med en sportsdrikk; det tilfører kroppen salter og druesukker.

Og drikk minst ett STORT glass vann før du legger deg til å sove ut rusen. Hvis du er i stand til det.

Drikk ikke på tom mage

Alkohol går raskere i blodet hvis magen er tom. Inntas alkoholen i forbindelse med et måltid, forsinkes opptaket av alkohol.

Drikk lys alkohol

Hold deg til de lyse variantene, for eksempel hvitvin, vodka og gin, fremfor mørk alkohol som rødvin, rom, whisky og konjakk. De mørke variantene inneholder flere giftstoffer, blant annet metanol.

Whisky inneholder for eksempel fire ganger så mye metanol som vodka.

Er du kvinne, bør du drikke mindre enn menn. Kvinnekroppen inneholder mindre vann enn hos menn, og samme mengde alkohol gir derfor høyere promille hos kvinner.

Unngå bakrus med lys alkohol
© Shutterstock

Slik kurerer du bakrus

Har uhellet vært ute, og du våkner med en fæl hodepine og en kropp som nå gir etter for bakrusen? Det finnes heldigvis en kur mot bakrus, og du finner den her.

Drikk vann og spis skikkelig

Det du inntar, har stor effekt på bakrusen. Igjen er det en god idé å drikke rikelig med vann.

Alkohol er vanndrivende og får kroppen til å mangle væske. Nyrene danner en uforholdsmessig stor mengde urin, og du taper mer væske enn du drikker. Dermed blir du dehydrert, og det gir tørst og skallebank. Så: Drikk massevis av vann, og melk er også en god idé.

Selv om en kopp kaffe kan virke fristende, bør du la være: Kaffe er vanndrivende, og te er derfor bedre.

Når det kommer til maten dagen etter en tur på byen, er det ofte burger og pommes frites som virker som det mest fristende måltidet mot bakrus. Du bør imidlertid være litt forsiktig med fet og tung mat, for det kan gjøre kvalmen verre – bananer, suppe og yoghurt er mye bedre mot bakrus.

Ta én reparasjonsøl

En enkelt øl morgenen etter en fuktig aften kan være en god idé: En ny liten dose etanol demper nedbrytingen av metanol såpass at det utskilles færre giftstoffer om gangen.

Den beste reparasjonsdrinken er ifølge Jerk Langer en banan-vodka-smoothie. Banan får hjernen til å danne humørstoffet serotonin, mens den lille skvetten vodka som beskrevet ovenfor, reduserer mengden av det skallebankfremkallende giftstoffet.

Sov lenge

En del av bakrusen skyldes vanntap og dårlig søvn. Bli litt lenger i senga. Etter en fuktig kveld når du ikke så lett ned i den dype søvnen, som er en forutsetning for god søvnkvalitet.

Kvel hodepinen

Det finnes ulike piller mot bakrus, men noen er bedre enn andre. Velg derfor piller med Paracetamol, som er de mest skånsomme for magen.

Tren ... senere

Du kan ikke øke forbrenningen ved dans eller trening, så utsett løpeturen og treningen. Det belaster bare kroppen ytterligere og overbelaster leveren slik at giftstoffene fra alkoholen brytes ned langsommere.

Men det er en god idé med frisk luft – så gå eventuelt en tur for å dempe bakrusen.

Les også:

Kroppen

Molekyl forbrenner fett uten bivirkninger

3 minutter
Kroppen

Varme drikker kjøler deg ned i sommervarmen

2 minutter
Det ville der ske, hvis du sprøjtede desinfektion ind i kroppen
Kroppen

Så galt ville det gå hvis du FAKTISK sprøytet desinfeksjon inn i kroppen

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul