Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

To av tre voksne tåler ikke melk

Bare en tredjedel av verdens befolkning tåler melk. I takt med at vi blir eldre, får mange nemlig mer problemer med å ta opp et bestemt molekyl.

Shutterstock

Etter hvert som vi blir voksne, forsvinner evnen til å tåle melk hos mesteparten av verdens befolkning. Problemet er innholdet av det lille, energirike sukkermolekylet laktose.

Molekylet kan ikke tas opp i tarmen, men må ned til blant annet glukose av enzymet laktase før energien kan utnyttes.

Skjer ikke det, vil laktosen forstyrre tarmen og føre til diaré og i ytterste konsekvens underernæring.

Bare en tredjedel av verdens voksne befolkning tåler melk. Nordeuropeerne er flinkest til å tåle melk på grunn av en mutasjon.

© Shutterstock

Nordeuropeere tåler melk best

Stort sett alle mennesker har det genet som danner laktase, men aktiviteten til genet faller normalt etter de første barneårene. I Sør-Amerika, Asia og Afrika sør for ekvator tåler under 20 prosent av den voksne befolkningen melk, men hos særlig nordeuropeere har en mutasjon gjort at laktasegenet forblir aktivt hele livet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul