SÅ farlig er det å holde seg

Blærekatarr, inkontinens og i verste fall en sprengt blære. Det er ingen god ide å alltid vente til siste liten med å gå på do – for blæren straffer deg for knipingen.

Tis - hold dig fra at holde dig
© Shutterstock

Hold en høy tissefrekvens!

Så kort er rådet til knipne kvinner og motvillige menn som alltid holder på urinen i stedet for å følge naturens kall.

Blæren tåler det ikke, og blodforgiftning og nyreskader er bare noen av de komplikasjonene du risikerer ved ikke å la vannet gå.

Lar du blæren fylles til randen med tiss på daglig basis, bør du nok lese igjennom følgende punkter:

Opphopning av tiss gir urinveisinfeksjoner

Bakterier formerer seg optimalt i stillestående tiss. Derfor er det ikke så smart å gå rundt med full blære i unaturlig lang tid – også fordi tiss faktisk spyler urinrøret for innkommende bakterier hver gang du går på toalettet.

Blærekatarr er den vanligste urinveisinfeksjonen og skyldes oftest kolibakterier fra tarmen som er kommet opp i blæren via urinrøret.

Blærekatarr kan også utvikle seg til akutt nyrebekkenbetennelse, som i 10 % av tilfellene kan føre til blodforgiftning.

Selskapsblære renner over konstant

Hvis du over lang tid har opparbeidet evnen til å holde deg, vil blæren ha utvidet seg og blitt slapp – og det kan føre til overløpsinkontinens (ischuria paradoxa), også kjent som selskapsblære.

Du vil føle at du må tisse hele tiden, men når du går på toalettet, kommer det bare dråper. Tisset vil også ofte – ufrivillig – havne i underbuksene fordi det tror hele tiden at det skal ut. Drypp for drypp.

En spent blære kan føre til nyreskader

Er blæren spent til bristepunktet, må nyren arbeide på høytrykk for å få lov til å sende av sted nyrenset tiss.

Det setter nyren under et ekstremt press – et press som faktisk fortsetter selv etter at du har tømt blæren – og det kan føre til nyreskader.

Til syvende og sist risikerer du å måtte få dialysebehandling for å gi nyren kunstig åndedrett – dvs. at blodet ditt blir pumpet gjennom en rensemaskin og tilbake i kroppen igjen, eller at legene sprøyter rensevæske rett i bukhulen.

Blærespreng fyller magen med tiss

I verste fall risikerer du at blæren sprenges hvis du ikke blir kvitt tisset. Det skjer ikke ofte og hovedsakelig hos folk som allerede har skader på blæren.

Men det kan også skje når du er full. Når alkoholen går inn, svekkes nervesignalet som løper mellom blæren og hjernen. Og et svekket nervesignal kan bety at kroppen "glemmer" å tisse – til blæren sprenges.

En sprengt blære er ikke bare ekstremt smertefullt – tisset flyter også ut i bukhulen, der den kan spre kraftige infeksjoner.

Løsningen: Tiss med omtanke

Selv om komplikasjonene høres forferdelige ut, er de heldigvis lette å unngå. Så sant du tømmer blæren for tiss hver tredje til fjerde time, er det ingen fare.

Er blæren allerede blitt litt slapp fordi du holder deg for mye, er det bare å begynne å tisse mer regelmessig. Det trener opp blæremuskelen igjen.

Og en sunn blære er en veldig god ide: Hvis blæren er blitt alvorlig skadet, er det ikke så mye annet du kan gjøre enn å venne deg til tanken på å tisse gjennom et kateter resten av livet.

God tisselyst.

Fra tiss til nys og dårlig ånde

Få vite mer om mange av kroppens andre hverdagsfunksjoner på VÅR SIDE OM KROPPEN