Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stråler kartlegger kroppen i 3D

Kroppens indre blir undersøkt av mer og mer avansert skanning, slik at vi nå blant annet kan se nervebaner og blodårer i utrolige detaljer.

GE Healthcare/Interfoto/Imageselect

Da Wilhelm Röntgen fotograferte sin kones hånd – og ring – i 1896, tok det 90 minutter. I dag tar det sekunder. Og med CT-skannere som danner bilder av kroppen, trår for eksempel pulsårer og kranium tydeligere fram enn noensinne før.

GE Healthcare/Interfoto/Imageselect

Høy kvalitet - Lungens indre liv står fram ved CT-skanning.

Detaljert CT-skanning av friske lunger. Bildet blir til ved hjelp av et roterende røntgenrør som danner tynne snittbilder av lungene. En datamaskin fortolker dataene fra skanningen og gjør dem om til 3D-bilder.

Siemens Healthcare GmbH

Lysshow - Røntgen får knoklene til å lyse opp.

Når røntgenstråler treffer menneskekroppen, absorberer knokler, fett, muskler og annen vev strålene i ulik grad. Best i å absorbere røntgenstrålene er kalken i knoklene, som derfor framstår mørk på røntgenbilder.

Hjernen i farger - Opplyste vannmolekyler kartlegger nervesystemet.

Magnetisk måling av vannmolekylenes vandringer i vevet kan gjøres om til fargerike bilder ved en teknikk kjent som traktografi. Fargene viser hvordan nervefibrene beveger seg – blått er opp og ned, grønt er fram og tilbake, og rødt er på tvers.

GE Healthcare

håndtrykk - Lys- og lydskanning viser blodårenes arkitektur.

Fotografiet til venstre er en rå skanning av alle blodårer i hånden utført med lys- og lydbølger – kalt fotoakustisk tomografi. På fotografiet til høyre markerer fargene blodårenes tykkelse. Metoden gjør det mulig å fange opp for eksempel åreforkalking raskere.

Yoshiaki Matsumoto

Hjertebank - MRI-skanner fanger opp farlige hjertesykdommer.

Skanning med magnetisme og radiobølger (MRI) viser blodtilførselen til (blå og grønn farge) og fra (rød og gul farge) hjertet i 4D. Jo lysere farge, jo raskere flyter blodet. Metoden gjør det mulig å fange opp hjertesykdommer mye tidligere.

Arterys

Lys i pæren - Radioaktive sporstoffer avslører hjernens aktivitet.

Hjernen lyser opp i PET-skanninger ved hjelp av et radioaktivt sporstoff som sprøytes inn i blodet. Rødt og gult indikerer høy aktivitet, mens blått og grønt indikerer lav aktivitet. Områder rammet av sykdom vil lyse opp med en kraftigere farge enn normalt.

CENTRE JEAN PERRIN/ISM/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Les også:

Kroppen

Slik lindrer du stikk fra en brennmanet

4 minutter
solarium
Kroppen

Hvorfor får vi hvite flekker når vi går i solarium?

1 minutt
Lakris
Kretsløpet

Elsker du lakris? Det svarte godteriet kan ta livet av deg

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul