Shutterstock
Pige mad strand

Stemmer det at man ikke skal bade rett etter et måltid?

Som barn måtte jeg alltid vente en time med å bade når vi hadde spist lunsj. Hvor kommer den regelen fra, og gir den i det hele tatt mening?

At det er farligere å bade like etter at man har spist, er en myte.

Det slo leger tilknyttet det internasjonale badevaktforbundet fast i 2013 etter en grundig gjennomgang av den vitenskapelige litteraturen. Legene skriver til og med at det ikke finnes fnugg av bevis for at en full mage øker risikoen for å drukne. Samme konklusjon kom amerikansk Røde Kors fram til i en lignende studie fra 2011.

Myten bunner i to misforståelser

Likevel lever myten videre, og den er som regel basert på to ulike forklaringer.

Den ene versjonen påstår at blodet trekkes fra magen ut i armer og bein, og at den manglende fordøyelsen dermed fører til kramper. Den andre versjonen går ut på at blodet tvert imot trekkes fra armer og bein til magen slik at man ikke greier å svømme.

Selv om fysiologiske studier har vist at det faktisk trekkes ekstra blod til mageregionen i forbindelse med fordøyelse, er det i så små mengder at det ikke har noen innflytelse på kroppens yteevne, for eksempel evnen til å svømme.

Myten kan spores tilbake til den første utgaven av håndboken for amerikanske speidere, fra 1910.

Boken advarer om at hvis du ikke venter med å bade i minst en og en halv time etter at du har spist, så er risikoen for å drukne overhengende. Boken innprenter faktisk at «det vil være din egen skyld».

Tre råd forhindrer drukningsulykker

Verdens helseorganisasjon, WHO, har kartlagt de viktigste årsakene til drukningsulykker – og et måltid er ikke på listen.

Barn strand
© Shutterstock

1. Hold godt øye med barna

Barn fra ett til fire år topper statistikken over druknede i verden. Årsaken er ofte manglende oppsyn. WHO oppfordrer dessuten til å innføre bedre fysiske skjerminger mot vannet.

Strand solbriller drink
© Shutterstock

2. Bland ikke alkohol og bading

Alkohol og bading er en farlig cocktail. WHO peker på alkohol og narkotika som faktorer som gjør særlig yngre menn overmodige og ute av stand til å redde seg selv dersom uhellet er ute.

Svømmehal børn
© Shutterstock

3. Husk å ta svømmetimer

Mange mennesker lærer aldri å svømme. Det gjelder også folk som arbeider på sjøen, og det kan ses i statistikken. Heldigvis kommer svømming på timeplanen i flere og flere land.