Søvnmangel forvandler kroppen til et forsvarsløst vrak

Bare noen få dager uten søvn får immunforsvaret til å svikte og hjernen til å drukne i sitt eget rot. Ny forskning avslører at vi bruker søvnen til å ruste opp kroppens forsvar og rydde opp i de inntrykkene som hjernen har mottatt i løpet av dagen.

Søvn

Søvnmangel bryter ned kroppen innenfra

© Shutterstock

24 timer uten søvn

© Shutterstock

Du har problemer med å lære nye ting og kan ikke skille gamle minner fra hverandre. Problemet skyldes at hjernecellene dine ikke har fått lov til å rydde opp i dagens inntrykk, og kapasiteten er derfor brukt opp.

36 timer uten søvn

© Shutterstock

Kroppen går i alarmberedskap. Mangel på søvn presser hjernen, og den sender ut stresshormoner til kroppen. Hormonene får pulsen og blodtrykket til å stige og hemmer fordøyelsessystemet.

48 timer uten søvn

© Shutterstock

Du blir sårbar for angrep fra virus og bakterier. Søvn er viktig for produksjon av visse typer av immunceller, og uten disse cellene kan ikke immunsystemet gjenkjenne og bekjempe fremmedlegemer.

72 timer uten søvn

© Shutterstock

Du kan ikke skille fantasi fra virkelighet. De ulike områdene i hjernen arbeider ikke sammen. Signaler dannet i hjernens synssenter blir ikke blokkert av fornuftssenteret, og dermed begynner du å hallusinere.

264,4 timer uten søvn

© Shutterstock

11 dager og 24 minutter. Ingen har noen gang klart seg lenger uten søvn. Rekorden ble satt av den amerikanske gymnaseleven Randy Gardner i 1964, og den virker nokså umulig å slå.

Vi er ute av stand til å kjempe imot når søvnen for alvor presser på. Årsaken er blant annet at mengden av søvnhormonet adenosin stiger kontinuerlig mens vi er våkne. Til slutt er adenosin-nivået så høyt at hjernen vår blir overveldet og går over til søvntilstand.