Kan man vaske vekk solbrunheten?

Jeg har hørt at man kan vaske vekk noe av fargen hvis man dusjer innen tyve minutter etter et solariumbesøk. Er det riktig? Og gjelder også vanlig soling?

Sunbathing

Pigmentet melanin, som gjør oss brune i solen, ligger fordelt i overhudens mange cellelag. Av disse lagene er det bare det ytterste laget, som består av døde hornceller, som man kan vaske eller skrape bort. Det betyr altså at solbrunhet ikke kan vaskes bort.

Det kan likevel være noe i det du har hørt. Huden reagerer nemlig ulikt på de to typene ultrafiolette stråler som finnes i både sol- og solariumlys.

UVA-strålene får nesten med det samme hudens eksisterende pigmenter til å skifte farge og få en mørkere glød, men denne effekten er kortvarig og forsvinner igjen etter 3 – 24 timer.

UVB-strålene får derimot huden til å danne mer pigment. Det innbærer en mye langsommere prosess som først kommer godt i gang i løpet av to til tre døgn, men resultatet holder seg til gjengjeld i flere måneder.

Solarium gir kort bruningseffekt

Lyset fra et solarium gir langt kraftigere ultrafiolett stråling enn Solen, og solrørene sender gjerne ut ti til femten ganger så mange UVA-stråler som solen midt på dagen.

Fordi disse strålene bare skaper en svært kortvarig bruningseffekt, kan man altså etter en tur i solarium oppleve at en stor del av fargen blir borte igjen etter noen timer. Hvis man i løpet av denne tiden tar en dusj, kan man kanskje få det inntrykket at solbrunheten er blitt vasket bort, men slik er det altså ikke.