Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Søvnmangel skader tarmene dine

Flere dyreforsøk har vist at lengre tids søvnmangel kan være direkte dødelig. Nå avslører nye eksperimenter at det ikke er hjernen, men tarmene, som bukker under først.

Shutterstock

Søvn er avgjørende for vår mentale helse. Derfor har søvnforskere i flere tiår konsentrert seg om å undersøke hvilken funksjon søvnen har for hjernen. Nå viser nye dyreforsøk at søvnen er enda viktigere for tarmene, og at det er forklaringen på at varig søvnløshet er direkte dødelig.

Forskere fra Harvard Medical School i USA har gjennomført forsøk med både bananfluer og mus og undersøkt hva som skjer i hele kroppen når dyrene blir berøvet søvn.

Søvn fjerner skadelige stoffer fra tarmene på mus, viser nye forsøk. Hvis musene berøves søvn, hoper aggressive molekyler kaldt ROS seg opp.

© Getty Images

For begge dyr viste det seg at søvnmangelen i løpet av få døgn får skadelige molekyler til å hope seg opp i tarmene, men ikke i for eksempel musklene, kroppsfettet eller hjernen.

Angriper cellenes DNA

Molekylene, som kalles ROS, er ekstremt kjemisk aktive og stjeler elektroner fra andre molekyler. Dermed ødelegges viktige deler av cellene, blant annet DNA-et. Konsekvensen er celledød og til syvende og sist også død for dyrene.

Fluer kan leve uten søvn

Genmanipulerte bananfluer som ikke kan sove, dør tidlig, men et tilskudd av antioksidanter kan redde dem, viser nye forsøk.

Rogulja lab., Shutterstock og Ken Ikeda Madsen

1. Søvnmangel gir skadelige stoffer

Bananfluer lever typisk i opptil 50 dager, men genmanipulerte fluer som ikke kan sove, hoper opp såkalte ROS-molekyler i tarmen. 

2. Stoffene dreper på ti dager

ROS-molekylene er kjemisk aggressive og skader blant annet cellenes DNA. De søvnløse fluene dør derfor allerede etter ti dager.

3. Antioksidanter erstatter søvn

Hvis fluene får antioksidanter, forsvinner ROS-molekylene. Fluene lever nå like lenge som andre fluer, bare uten søvn.

Under noen av forsøkene brukte forskerne bananfluer som var genetisk manipulert slik at de ikke kunne sove. Likevel lyktes det å redde fluene fra å dø av søvnmangel ved å gi dem antioksidanter som nøytraliserte ROS-molekylene.

Tilskuddet av antioksidanter innebar at fluene kunne leve like lenge som andre fluer uten å sove.

Søvnmangel skal gjøres ufarlig

De nye resultatene åpner muligheter for å forebygge skader som søvnmangel medfører hos mennesker. Kronisk søvnløshet gir blant annet høyere risiko for hjertesykdom, diabetes, kreft, overvekt og depresjon.

Forskerne vil nå prøve å finne ut om det er en forbindelse mellom oppbygningen av ROS-molekyler i tarmen og de delene av hjernen som regulerer behovet for søvn.

Les også:

Kroppen

Spør oss: Dør man av å svelge et glasskår?

2 minutter
Kroppen

KJENN DIN KROPP: Midder har sex på ansiktet ditt

3 minutter
Kroppen

10 myter om sommer

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul