Shutterstock
Barn med snørr ut av nesen

Du drikker snørr hver dag

Omkring en kvart liter snørr finner hver dag veien fra nesehulen og ned i magen via spiserøret. Og det skal du være glad for! For snørr er kroppens filtrerende fluepapir og smørende oljekanne.

Du kjenner følelsen: Et kjapt snufs etterfulgt av en varm fornemmelse i svelget og en svelgebevegelse.

Og ja – det virker kanskje ekkelt, men faktisk er det ganske praktisk at vi hver dag får i oss ca. en kvart liter snørr.

Snørr fjerner avfall

Snørr er et sekret produsert i slimhinnene i nesen og bihulene, og har to primære formål: Det fungerer som kroppens fluepapir som fanger opp uønskede mikropartikler, og det smører nesen så den ikke tørker ut.

Fluepapireffekten er en del av nesens eget renseanlegg – det mukociliære systemet – der neseslimet fanger opp uønskede partikler som bakterier, støv og pollen. Nesens flimmerhår – ciliene – feier deretter den kontaminerte snørrmassen bakover mot svelget, der det svelges.

Slimhinnene i nesen og bihulene produserer snørret vårt, og flimmerhårene skyver det bakover mot svelget og spiserøret.

Det snørret som når frem til magen via spiserøret, er ganske ufarlig: Magesyren gjør kort prosess med urenheter og bakterier, og det meste av slimet blir tatt opp i kroppen igjen.

Dessuten fungerer snørret også som nesens egen oljekanne. Det består av vann, proteiner og salt og tilfører vevet i nesen og svelget fuktighet og næringsstoffer så det ikke tørker ut.

Nesen rommer en palett med snørr

Er du forkjølet, øker nesens snørrproduksjon, og du kan regne med å svelge unna mellom en halv og en hel liter snørr hver dag.

En forkjølelse er en betennelsestilstand i nesens slimhinner der et listig virus har sneket seg inn i cellene og begynt å reprodusere seg selv. I forbindelse med betennelsen, som er kroppens forsvar mot angriperen, økes blod- og vanntilførselen til slimhinnen, og snørret begynner å flyte.

Snørr fra forkjølelser er oftest vannaktig og fargeløst, men det finnes også andre snørrtyper i paletten:

- GUL/GRØNN SNØRR: Er et tegn på en bakterieinfeksjon. Fargen kommer fra et grønnaktig enzym i de hvite blodlegemene som kroppen produserer for å bekjempe infeksjonen.

- BRUN/RØD SNØRR: Er et tegn på at blodkar i nesen har sprukket. Det skjer ofte når man pusser nesen og er normalt ganske ufarlig.

- MØRK/GRÅ SNØRR: Er et tegn på kullpartikler eller mye støv i luften. Storrøykere, brannmenn og gruvearbeidere kan oppleve fenomenet, som faktisk er et godt tegn: Det viser at snørret virker og fanger opp urenhetene før de kommer ned i lungene.

De fleste har hatt fingrene i snørr

Snørr som størkner til skorper i nesen, kaller vi busemenn, og – let’s face it – de fleste av oss piller dem ut.

91 % av oss piller nese, viser en amerikansk undersøkelse, og nesepilling kan faktisk utvikle seg til en lidelse.

Tvangsnesepilling heter rhinotillexomania etter det latinske ”rhino” (nese), ”tillexis” (pille) og ”manía” (raseri), og den opptrer hos ca. 1,5 % av oss. Noen maniske nesepillere kan bruke 1–2 timer om dagen på å rote i neseborene sine.

Til dem som går et skritt videre og faktisk inntar det størknede snørrflaket etter fangeleken, kan vi opplyse at forskerne, i det minste, ikke har noe problem med det.

Tvert imot mener flere at det er bra for immunforsvaret fordi busemennene utsetter kroppen for de bakteriene som er fanget i dem og bidrar dermed til å opparbeide et immunforsvar.

Velbekomme.

Snørr er slim, men alt slim er ikke snørr

Der er forskjell på snørr fra nesen og slim produsert andre steder i kroppen. Få forklaringen her – og hør hvorfor nesen renner når det er kaldt: