Artikkelen har blitt oppdatert 27. april 11.29 siden Illustrert Vitenskap har blitt gjort oppmerksom på unøyaktigheter i de opprinnelige uttalelsene fra Lars Arendt-Nielsens i forbindelse offentliggjøringen av forskningen.
Cannabis til smertelindring kan foreløpig ikke anbefales.
Det konkluderer den Den internasjonale smerteorganisasjon, IASP, i en ny studie som er den hittil største på området.
På bakgrunn av kliniske forsøk på dyr har forskere tidligere tatt til orde for at cannabis kan ha positiv effekt på mennesker i forhold til smerte. Men den nye studien fra IASP, som det har tatt 2,5 år å utarbeide, framhever at man på bakgrunn av nåværende forskning ikke kan anbefale cannabis til medisinsk bruk.
Derimot viser forskningsprosjektet at det er stor risiko for bivirkninger ved bruk av cannabisprodukter, som inneholder stoffet THC.
De typiske bivirkningene er tretthet og svimmelhet, men også mer alvorlige bivirkninger som psykoser, konsentrasjonsproblemer og depresjon kan følge med.
Godkjenning av EU
Den grønne planten fikk godkjentstempelet 13. februar 2019.
Da vedtok Europaparlamentet en betenkning som oppfordrer til at EUs medlemsland skal gjøre det lettere å produsere og forske på lovlig, medisinsk cannabis.
Betenkningen er ikke bindende, men forsøksordninger og tilbud blomstrer i flere land til de pastienter som ikke får hjelp av vanlige medisiner.
Det kan f.eks. være pasienter som har kreft, Alzheimers, multippel sklerose eller Tourettes syndrom.
Én formel, to ulike virkninger
Det gjelder særlig to stoffer som kommer fra cannabis: tetrahydracannabinol (THC) og cannabidiol (CBD). De spiller avgjørende roller i forskningen – og for pasienter.