Slik får du den største fysiske nytelsen

Ny undersøkelse avslører våre sanne dyriske behov og viser at vi oppnår den største fysiske nytelsen ved enten å putte ting inn i kroppen eller ved å utskille dem igjen.

Lepper i closeup

Listen over ting som gir oss mennesker størst fysisk velvære, er en kjødelig rundtur gjennom de mest fundamentale og dyriske behov.

Det viser en rundspørring foretatt av YouGov for den danske Søndagsavisen basert på et representativt utvalg av over 1000 skandinaver og deres svar på hva som gir dem den største nytelsen.

Vi mennesker er i bunn og grunn bare dyr med dyriske behov og en reptilhjerne som belønner fysisk tilfredsstillelse. Her kan du se hva våre 7 største fysiske fornøyelser er:

7. Nyset

Nys blondine

Nyset er en av den typen plutselige reaksjoner du bare i svært begrenset grad er herre over – en såkalt refleksbetinget reaksjon.

Du kan fremprovosere et nys ved eksempelvis å bli kilt i nesen, prikket i hodebunnen eller få trukket ut hår fra huden, men oftest kommer de forløsende nysene helt av seg selv.

Og "forløsning" er det rette ordet og grunnen til at nyset rangerer så høyt på listen over det som gir oss fysisk nytelse.

For som fysisk reaksjon fungerer et nys akkurat som en orgasme – en voldsom utløsning av en kraftig oppbygget spenning i kroppen som ebber ut i dyp velvære.

6. Klø deg der det klør

Ikke noe kan sende kuldegysninger av vellyst gjennom kroppen som når du endelig finner det stedet på ryggen som virkelig klør – og så få klødd igjen.

Ved å klø deg lurer du hjernen til å tro at det er smerte på det stedet der det før klødde.

Det får hjernen til å fjerne fokus fra de nervecellene som har utløst kløen, og i stedet frigir hjernen nevrotransmitteren serotonin, som er kroppens helt egen miniutgave av en ryggmargsblokade.

Men ulempen ved å klø seg er at det serotoninet hjernen frigir i respons til smertepåvirkningen, faktisk – viser forskning – kan forårsake mer kløe.

Da kan du selvfølgelig klø deg igjen på det nye stedet, hvis du da kan finne eller nå det, og så få en ny kuldegysning – men det kan fort bli en ond sirkel ...

5. Gjøre det stort når du VIRKELIG må

"Gjøre sitt fornødne", "tømme ryggen", "sjøsette kjøttpølsa", "legge en kabel", "skyte kaniner" – kall det hva du vil. Når du virkelig må, så MÅ du, og da er belønningen så mye større.

Og når man sier "det lettet", så er det faktisk akkurat det nytelsen skyldes. Lettheten.

Passasjen av en betraktelig masse ut av kroppen senker blodtrykket og gir deg en eksaltert følelse av letthet i hele kroppen.

4. Spise når du er virkelig sulten

Sulten mand sandwich

Når du er virkelig sulten, lider kroppen.

Blodsukkeret stuper, du kan bli sur og irritabel, og i alvorlige tilfeller kan du oppleve skjelving og muskelspasmer.

Når du så endelig spiser, vil hjernen forsikre seg om at du husker å gjøre det igjen, og derfor frigir hjernen dopamin – kroppens egen lykkepille.

Det blir litt som når du gir hunden en godbit hvis den gjør noe riktig.

3. Drikke når halsen er helt tørr

Mand drikker vand

Væskemangel er en reell faretilstand for kroppen, og derfor beskytter den seg automatisk når du ikke får nok å drikke.

Primært begynner kroppen å spare på vannet, og det er derfor du kan få hodepine og blir tørr i munnen når du er tørst.

I samme øyeblikk som du begynner å drikke igjen, får du nok en gang stifte bekjentskap med hjernens belønningssystem gjennom et solid skudd dopamin, samtidig som du kan glede deg over at nyrene fungerer optimalt igjen.

2. Tisse når du ikke kan holde deg lenger

Toilet skilt

Tissetrang er en kraftig utspiling av veggene i blæren som medfører et markant ubehag – som rent fysiologisk er svært fornuftig fordi ubehaget er så til de grader umulig å overse, at du gjør klokt i å tisse.

Men når du går veldig lenge med full blære, vil signalene fra blæren gå fra ubehag til smerte, og den nytelsen du føler når du så endelig tisser, er i virkeligheten fraværet av smerten.

Blæren slapper av, musklene rundt blæren og i hele underlivet slapper av, og akkurat som i nr. 1 på denne listen opplever du en herlig utløsning av oppdemmet spenning.

1. Orgasmen

Fødder i lagner

Heldigvis for fødselstallet er orgasmen skandinavenes førstevalg når det kommer til den fysiske nytelsen vi verdsetter mest.

Helt ærlig, ville det ikke være litt trist hvis vi foretrakk å spise, tisse, drikke eller sitte på ramma fremfor å ha sex?

At orgasmen vinner, er ikke så merkelig, for orgasmen gir et svært raskt og merkbart rush direkte i hjernen samtidig som den utløser en intens følelse av velvære i hele kroppen.

Rent fysisk opplever menn typisk orgasmer på mellom 5 og 15 sekunder, mens kvinnene saktens kan runde et halvt minutt, og i det tidsrommet bombarderes hjernen med en eksplosiv cocktail av "lyststoffer".

En nytelse du blir avhengig av

Den menneskelige orgasme frigir store mengder dopamin, som er en nevrotransmitter som utløser en adrenalinlignende euforisk vellyst og lykkefølelse i hjernen. Og som for øvrig er sterkt vanedannende.

Dessuten viser forskning at regelmessige orgasmer er bra for helsen hos begge kjønn.

Den seksuelle utløsningen motvirker en rekke sykdommer som urinveisinfeksjoner og prostatakreft, styrker immunforsvaret, fremmer selvfølelsen og reduserer risikoen for depresjoner.