Shutterstock

Slankekurer: Her er vitenskapens dom

Stapp i deg fett og proteiner, erstatt alle måltider med pulver, eller tell kalorier omhyggelig. Det finnes mange slankeoppskrifter, men hva er det egentlig som fungerer? Vi gir deg vitenskapens guide til å overvinne de gjenstridige fettdepotene.

Kaloritelling

Kutt 25 prosent av det daglige kaloriinntak, for eksempel 1700 kalorier i stedet for 2250. Det er den klassiske slankekuren: Folk teller kaloriene omhyggelig for å unngå å spise for mye.

Og selv om metoden til en viss grad gir mening, er den i praksis nesten umulig å overholde i lange perioder.

Sulthormon overtar hjernen

Du må innta færre kalorier enn du forbrenner. Det høres lett ut, men hjernen gjør det til en nesten umulig oppgave.

Slankekur

Hormonmangel advarer hjernen

Hjerneområdet nucleus tractus solitarius (NTS) registrerer lave nivåer av metthetshormoner i blodet.

1

Hjernen påvirker sansene

NTS signaliserer til amygdala og den orbitofrontale cortex, som får deg til å reagere kraftig på synet av kaloririk mat.

2

Sulthormon tar makten

Sulthormonet, ghrelin, når fram til hjernens sultsenter i hypotalamus, som gir beskjed til resten av hjernen.

3

Hypotalamus starter matjakten

Hjerneområdet den ventrale tegmentum aktiveres og sørger for at du oppnår tilfredshet ved å lete etter mat.

4

Signaler påvirker fornuften din

Hjernesenteret amygdala, som er involvert i risiko­vurdering, får deg til å blåse i faren ved å legge på deg.

5
© Claus Lunau

Fallet i kaloriinntaket får tynntarmen, bukspyttkjertelen og fettvevet til å skille ut færre metthetshormoner, som for eksempel leptin, mens magesekken skiller ut mer av sulthormonet ghrelin.

Resultatet er at hjernen blir overveldet av sult og tvinger deg etter hvert til å øke inntaket av kalorier.

Kaloritelling: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Hvis du holder deg til dietten, går du ned i vekt, og risiko for sykdom går ned.
 • Ulemper: Folk legger på seg etter slankekuren, og det kan være skadelig.
 • Kurens effektivitet: Holdes kaloritallet nede mens du holder aktivitetsnivået konstant, kan du gå ned 0,5 kilo i uken.
 • Kurens vanskelighetsgrad: Sulten gjør det ekstremt vanskelig. Halvparten faller fra etter tre måneder, og bare en tredjedel holder etter et halvt år.

Pulverkuren

Erstatt alle måltidene med pulver og spis mindre enn en tredjedel av de kaloriene du normalt inntar. Pulverkuren er mye mer ekstrem enn en tradisjonell slankekur, men den er tiltenkt personer med alvorlig overvekt. Men det finnes også mildere utgaver til mer moderat overvektige.

Pulveret inneholder alt det du trenger fiber, proteiner, vitaminer og mineraler, men det massive kaloriunderskuddet innebærer at legene anbefaler at du bare tar pulveret i høyst tre måneder av gangen.

Vekttapet skjer i to trinn

Kaloriunderskudd gir raskt tap av muskelmasse

 • Mangel på kalorier får kroppen til å forbrenne musklenes proteiner og karbohydratreserver for å få tak i nok energi.
 • Væske skilles ut fra kroppens vev.
 • Fettforbrenningen økes bare litt.

Kroppen forbrenner fett og senker stoffskiftet

 • Forbrenningen av fett går kraftig opp, slik at fettdepotene blir mindre.
 • Forbrenningen av muskelmasse opphører, slik at musklene gjenvinner størrelsen.
 • Kroppen skrur ned stoffskiftet for å spare på energien.

Det lave kaloriinntaket innebærer at du går ned i vekt allerede fra første dag. Men samtidig går kroppen inn i en slags sparetilstand. Det vil si at den skrur ned hele stoffskiftet – cellene begynner å bruke mindre energi enn normalt.

Det reduserte energiforbruket fortsetter etter at du har sluttet å ta pulveret, og det innebærer at du må spise omkring 300 kalorier mindre om dagen enn andre mennesker for å holde den samme vekten.

Pulverkuren: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Vekttapet kan hjelpe folk med diabetes og høyt blodtrykk.
 • Ulemper: Det kalorifattige pulveret kan gi forstoppelse, diaré, kvalme og tretthet.
 • Kurens effektivitet: Pulverkuren gjør det realistisk for svært overvektige mennesker å gå ned 20 kilo på bare tre måneder.
 • Kurens vanskelighetsgrad: Slankekuren er basert på enkle regler. Men det er ekstremt vanskelig å holde vekten etter at slankingen er ferdig.

Proteinkuren

Slutt å spise brød, pasta, ris, poteter, sukker og frukt. Atkins-kuren gjør drastisk om på spisevanene. Du kan ikke spise over 25 gram karbohydrater om dagen – men du kan spise nesten så mye du vil av fett og proteiner.

Resultatet er at kroppens lagre av karbo­hydrater blir tømt på noen få dager. I stedet for å forbrenne karbohydrater må kroppen derfor følge en nødplan.

Proteinkuren setter kroppen i unntakstilstand

Slankekuren skaper stor belastning på leveren og får ånden til å lukte neglelakkfjerner. Men den er effektiv.

Slankekur
© Claus Lunau

Fettceller gir fra seg nytt drivstoff

Mangelen på karbo­hydrater får fettcellene til å bryte ned depotene sine og gi fra seg store mengder fettsyrer til blodet.

Slankekur
© Claus Lunau

Leveren tilpasser drivstoffet

Fettsyrene kan brukes som energikilde i mange celler i kroppen, men i leveren blir noen av dem gjort om til såkalte ketoner.

Slankekur
© Claus Lunau

Hjerneceller får ny energi

Hjerneceller kan ikke bruke fettsyrer som energikilde. I stedet tar opp de ketoner, som mitokondriene i hjerneceller gjør om til energi.

Slankekur
© Claus Lunau

Proteiner setter nyrer under press

De voldsomme mengdene av proteiner øker blodtrykket i nyrene, og proteiner og andre stoffer tvinges ut i urinen. Tilstanden kan skade nyrene på lang sikt.

De fleste cellene i kroppen begynner å forbrenne fettsyrer, men hjernen kan ikke gjøre det. Den er avhengig av at leveren gjør fettsyrene om til såkalte ketoner, som hjernen kan bruke som drivstoff.

Ketonene ser ut til å forårsake en følelse av metthet, som hjelper deg med å begrense kaloriinntaket og gå ned i vekt.

En type keton, kalt aceton, havner også i lungene dine, og den karakteristiske lukten – som vi blant annet kjenner fra neglelakkfjerner – er tydelig i ånden til en person som følger dette programmet.

Proteinkuren: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Det lave karbohydratinntaket gir et stabilt blodsukker og lav risiko for diabetes.
 • Ulemper: Et høyt proteininntak kan på lang sikt være skadelig for leveren og nyrene.
 • Kurens effektivitet: Denne slankekuren gir typisk et større vekttap, og sju kilo etter et halvt år er normalt.
 • Kurens vanskelighetsgrad: De strenge reglene for karbohydrater gjør det vanskelig å variere kostholdet. Det gjør at mange faller fra.

5:2-kuren

Spis alt du har lyst på fem dager i uken. Til gjengjeld må du faste – eller i hvert fall spise under 30 prosent av det du er vant til – to dager i uka.

Den såkalte 5:2-kuren er forholdsvis ny, så forskerne har fortsatt ikke undersøkt den særlig grundig, men den ser ut til å virke like godt som en tradisjonell slankekur når det kommer til vekttap.

Mark Mattson en av verdens ledende hjerneforskere. Han har studert effekten av faste på hjernen, og resultatene er overraskende.

5:2-kuren gir også de samme helsemessige fordelene som en tradisjonell slankekur, blant annet lavere risiko for diabetes og hjerte-kar-sykdommer.

Men på tross av fem dager uten regler ser det ut til at to dager med sult gjør at det ikke er mange som kan overholde den særlig lenge.

5:2-kuren: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Tross fem dager uten regler, oppnår du samme fordeler som ved andre slankekurer.
 • Ulemper: Fasten kan gi hodepine, irritabilitet, søvnproblemer og forstoppelse.
 • Kurens effektivitet: De få studiene som er utført, viser at 5:2-kuren gir samme vekttap som en tradisjonell slankekur.
 • Kurens vanskelighetsgrad: Selv om du kan spise som normalt fem dager i uken, er det like vanskelig som en tradisjonell slankekur.

Middelhavskost

Spis som en italiener og lev lenger.

Middelhavskosten er basert på det befolkningen spiste i Hellas, Sør-Italia og Spania på 1950-tallet, og består blant annet av grove grønnsaker, fullkorn, fisk, nøtter og avokado.

Forskerne har fortsatt ikke utført noen store studier som viser at kostholdet gir et lengre liv, men de har vist at den er bedre enn en tradisjonell slankekur når det gjelder vekttap og lavere risiko for diabetes og hjerte-kar-sykdommer.

Middelhavskost forebygger kreft

Du begrenser ikke kaloriinntaket. Likevel sørger middelhavskosten for at du går ned i vekt og samtidig reduserer risikoen for blodpropp, kreft og kanskje til og med demens.

Slankekur
© Claus Lunau

Olivenolje senker kolesterolet

Ved å skifte ut mettet fett fra for eksempel smør med umettet fett fra for eksempel olivenolje kan du senke mengden kolesterol i blodet og dermed risikoen for blodpropp.

Slankekur
© Claus Lunau

Fibre beroliger immunforsvaret

Kostfiber, som blant annet finnes i fullkorn, reduserer risikoen for at immun­cellene angriper kroppen og skaper betennelse, allergi eller andre autoimmune sykdommer.

Grønnsaker bremser hormoner

Mer grønnsaker og mindre rødt kjøtt senker cellenes produksjon av visse vekststoffer og hormoner som ellers kan skape høyere risiko for kreftsvulster.

Dessuten har forskerne god grunn til å tro at bestemte elementer i kostholdet har en positiv virkning på celler i kroppen.

Antioksidanter fra grønnsaker og fullkorn bremser såkalt oksidativ stress, mens de lave nivåene av proteiner fra rødt kjøtt stabiliserer cellenes produksjon av hormoner.

Begge deler reduserer faren for at den enkelte cellen forvandler seg til en kreftcelle og utvikler seg til en livstruende svulst.

Middelhavskost: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Vekttapet reduserer risiko for hjerte-kar-sykdommer, kreft og kanskje demens.
 • Ulemper: Det er ikke avdekket vesentlige helseproblemer med kostholdet.
 • Kurens effektivitet: Det lave innhold av mettet fett sørger for et vekttap som er minst like stort som ved en tradisjonell slankekur.
 • Kurens vanskelighetsgrad: Mulighet for variasjon og få begrensninger gjør det relativt enkelt holde seg til programmet over lange perioder.