Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slankekurer: Her er vitenskapens dom

Stapp i deg fett og proteiner, erstatt alle måltider med pulver, eller tell kalorier omhyggelig. Det finnes mange slankeoppskrifter, men hva er det egentlig som fungerer? Vi gir deg vitenskapens guide til å overvinne de gjenstridige fettdepotene.

Shutterstock

Kaloritelling

Kutt 25 prosent av det daglige kaloriinntak, for eksempel 1700 kalorier i stedet for 2250. Det er den klassiske slankekuren: Folk teller kaloriene omhyggelig for å unngå å spise for mye.

Og selv om metoden til en viss grad gir mening, er den i praksis nesten umulig å overholde i lange perioder.

Sulthormon overtar hjernen

1 / 5
12345
Slankekur

Du må innta færre kalorier enn du forbrenner. Det høres lett ut, men hjernen gjør det til en nesten umulig oppgave.

© Claus Lunau

Fallet i kaloriinntaket får tynntarmen, bukspyttkjertelen og fettvevet til å skille ut færre metthetshormoner, som for eksempel leptin, mens magesekken skiller ut mer av sulthormonet ghrelin.

Resultatet er at hjernen blir overveldet av sult og tvinger deg etter hvert til å øke inntaket av kalorier.

Kaloritelling: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Hvis du holder deg til dietten, går du ned i vekt, og risiko for sykdom går ned.
 • Ulemper: Folk legger på seg etter slankekuren, og det kan være skadelig.
 • Kurens effektivitet: Holdes kaloritallet nede mens du holder aktivitetsnivået konstant, kan du gå ned 0,5 kilo i uken.
 • Kurens vanskelighetsgrad: Sulten gjør det ekstremt vanskelig. Halvparten faller fra etter tre måneder, og bare en tredjedel holder etter et halvt år.

Pulverkuren

Erstatt alle måltidene med pulver og spis mindre enn en tredjedel av de kaloriene du normalt inntar. Pulverkuren er mye mer ekstrem enn en tradisjonell slankekur, men den er tiltenkt personer med alvorlig overvekt. Men det finnes også mildere utgaver til mer moderat overvektige.

Pulveret inneholder alt det du trenger fiber, proteiner, vitaminer og mineraler, men det massive kaloriunderskuddet innebærer at legene anbefaler at du bare tar pulveret i høyst tre måneder av gangen.

Vekttapet skjer i to trinn

 • Kaloriunderskudd gir raskt tap av muskelmasse

  • Mangel på kalorier får kroppen til å forbrenne musklenes proteiner og karbohydratreserver for å få tak i nok energi.
  • Væske skilles ut fra kroppens vev.
  • Fettforbrenningen økes bare litt.
 • Kroppen forbrenner fett og senker stoffskiftet

  • Forbrenningen av fett går kraftig opp, slik at fettdepotene blir mindre.
  • Forbrenningen av muskelmasse opphører, slik at musklene gjenvinner størrelsen.
  • Kroppen skrur ned stoffskiftet for å spare på energien.

Det lave kaloriinntaket innebærer at du går ned i vekt allerede fra første dag. Men samtidig går kroppen inn i en slags sparetilstand. Det vil si at den skrur ned hele stoffskiftet – cellene begynner å bruke mindre energi enn normalt.

Det reduserte energiforbruket fortsetter etter at du har sluttet å ta pulveret, og det innebærer at du må spise omkring 300 kalorier mindre om dagen enn andre mennesker for å holde den samme vekten.

Pulverkuren: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Vekttapet kan hjelpe folk med diabetes og høyt blodtrykk.
 • Ulemper: Det kalorifattige pulveret kan gi forstoppelse, diaré, kvalme og tretthet.
 • Kurens effektivitet: Pulverkuren gjør det realistisk for svært overvektige mennesker å gå ned 20 kilo på bare tre måneder.
 • Kurens vanskelighetsgrad: Slankekuren er basert på enkle regler. Men det er ekstremt vanskelig å holde vekten etter at slankingen er ferdig.

Proteinkuren

Slutt å spise brød, pasta, ris, poteter, sukker og frukt. Atkins-kuren gjør drastisk om på spisevanene. Du kan ikke spise over 25 gram karbohydrater om dagen – men du kan spise nesten så mye du vil av fett og proteiner.

Resultatet er at kroppens lagre av karbo­hydrater blir tømt på noen få dager. I stedet for å forbrenne karbohydrater må kroppen derfor følge en nødplan.

Proteinkuren setter kroppen i unntakstilstand

Slankekuren skaper stor belastning på leveren og får ånden til å lukte neglelakkfjerner. Men den er effektiv.

De fleste cellene i kroppen begynner å forbrenne fettsyrer, men hjernen kan ikke gjøre det. Den er avhengig av at leveren gjør fettsyrene om til såkalte ketoner, som hjernen kan bruke som drivstoff.

Ketonene ser ut til å forårsake en følelse av metthet, som hjelper deg med å begrense kaloriinntaket og gå ned i vekt.

En type keton, kalt aceton, havner også i lungene dine, og den karakteristiske lukten – som vi blant annet kjenner fra neglelakkfjerner – er tydelig i ånden til en person som følger dette programmet.

Proteinkuren: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Det lave karbohydratinntaket gir et stabilt blodsukker og lav risiko for diabetes.
 • Ulemper: Et høyt proteininntak kan på lang sikt være skadelig for leveren og nyrene.
 • Kurens effektivitet: Denne slankekuren gir typisk et større vekttap, og sju kilo etter et halvt år er normalt.
 • Kurens vanskelighetsgrad: De strenge reglene for karbohydrater gjør det vanskelig å variere kostholdet. Det gjør at mange faller fra.

5:2-kuren

Spis alt du har lyst på fem dager i uken. Til gjengjeld må du faste – eller i hvert fall spise under 30 prosent av det du er vant til – to dager i uka.

Den såkalte 5:2-kuren er forholdsvis ny, så forskerne har fortsatt ikke undersøkt den særlig grundig, men den ser ut til å virke like godt som en tradisjonell slankekur når det kommer til vekttap.

5:2-kuren gir også de samme helsemessige fordelene som en tradisjonell slankekur, blant annet lavere risiko for diabetes og hjerte-kar-sykdommer.

Men på tross av fem dager uten regler ser det ut til at to dager med sult gjør at det ikke er mange som kan overholde den særlig lenge.

5:2-kuren: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Tross fem dager uten regler, oppnår du samme fordeler som ved andre slankekurer.
 • Ulemper: Fasten kan gi hodepine, irritabilitet, søvnproblemer og forstoppelse.
 • Kurens effektivitet: De få studiene som er utført, viser at 5:2-kuren gir samme vekttap som en tradisjonell slankekur.
 • Kurens vanskelighetsgrad: Selv om du kan spise som normalt fem dager i uken, er det like vanskelig som en tradisjonell slankekur.

Middelhavskost

Spis som en italiener og lev lenger.

Middelhavskosten er basert på det befolkningen spiste i Hellas, Sør-Italia og Spania på 1950-tallet, og består blant annet av grove grønnsaker, fullkorn, fisk, nøtter og avokado.

Forskerne har fortsatt ikke utført noen store studier som viser at kostholdet gir et lengre liv, men de har vist at den er bedre enn en tradisjonell slankekur når det gjelder vekttap og lavere risiko for diabetes og hjerte-kar-sykdommer.

Middelhavskost forebygger kreft

Du begrenser ikke kaloriinntaket. Likevel sørger middelhavskosten for at du går ned i vekt og samtidig reduserer risikoen for blodpropp, kreft og kanskje til og med demens.

Dessuten har forskerne god grunn til å tro at bestemte elementer i kostholdet har en positiv virkning på celler i kroppen.

Antioksidanter fra grønnsaker og fullkorn bremser såkalt oksidativ stress, mens de lave nivåene av proteiner fra rødt kjøtt stabiliserer cellenes produksjon av hormoner.

Begge deler reduserer faren for at den enkelte cellen forvandler seg til en kreftcelle og utvikler seg til en livstruende svulst.

Middelhavskost: Vitenskapens dom

 • Fordeler: Vekttapet reduserer risiko for hjerte-kar-sykdommer, kreft og kanskje demens.
 • Ulemper: Det er ikke avdekket vesentlige helseproblemer med kostholdet.
 • Kurens effektivitet: Det lave innhold av mettet fett sørger for et vekttap som er minst like stort som ved en tradisjonell slankekur.
 • Kurens vanskelighetsgrad: Mulighet for variasjon og få begrensninger gjør det relativt enkelt holde seg til programmet over lange perioder.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul