Jan Bondeson

Siamesiske tvillinger ble gift og fikk barn

FRA ARKIVENE: De hadde to hjerter, fire armer og ett sett kjønnsorganer. Men det var ingen hindring for tvillingene Giacomo og Giovanni Baptista, som etter sigende både ble gift og fikk barn – med to ulike kvinner.

Da 19-årige Maria Luigia Mezzanrosa begynte å få veer om morgenen 4. oktober 1877, hadde ingen tenkt seg at avkommet hun skulle føde, ville nyte verdensberømmelse de neste 20 årene.

Men tvillingene Baptista og Giacomo var noe for seg selv. De hadde to hoder og fire armer, men bare en underkropp og ett sett ben.

© Jan Bondeson

På 1800-tallet interesserte leger flest seg for anatomi, og alt unormalt ble grundig grans­ket, både tohodede kyllinger, seksbente kalver og ikke minst siamesiske tvillinger – de mest fascinerende og skremmende vesenene av dem alle.

Udelt egg skapte Tocci-brødrene

Siamesiske tvillinger er en ekstrem form for eneggede tvillinger. Fenomenet oppstår når et egg som egentlig skulle ha delt seg i to separate deler, av en eller annen grunn likevel ikke går helt fra hverandre. Resultatet er to barn som i større eller mindre grad er sammenvokst eller har felles organer.

Verken Maria eller mannen, Giovanni Tocci, var særlig interessert i de medisinske omstendighetene rundt barna. I stedet vurderte de mulighetene til å tjene penger på dem.

Ble stilt ut i Torino

Tvillingene var bare én måned gamle da Giovanni tok dem med til Torino for å stille dem ut. Der ble de for første gang undersøkt av legevitenskapen i form av to professorer ved Torinos medisinske akademi, som etter å ha betalt en passende sum fant ut at tvillingene hadde hvert sitt hjerte og lunger.

Senere observasjoner viste at de også måtte ha hver sin mage, men bare ett sett tarmer, et eneste kjønnsorgan og én tarmåpning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tocci-tvillingene ble markedsført og stilt ut av foreldrene som i årene fra 1877 til 1897 tjente mange penger på den ”tohodede gutten”.

Trakk seg tilbake og stiftet familie

De neste 20 årene reiste foreld­rene rundt i Europa og USA med Tocci-tvillingene. Guttene tjente gode penger, men da de ble 20, var de lei av å være utstillingsgjenstander.

De kjøpte hus i Venezia og trakk seg i en slik grad tilbake fra offentligheten at man ikke sikkert vet hvordan det gikk med dem eller når de døde.

De skal visstnok ha giftet seg – med to forskjellige kvinner – og det sies også at de skal ha fått barn.

Giovanni og Maria Tocci fik også velskabte børn. På ­fotoet ses en af deres døtre.