Dyr i naturen spiser når de er sultne, og trenger ikke bekymre seg for vekten. Slik er det ikke med oss mennesker.
En helt ny studie fra USA avslører faktisk at det verste vi kan gjøre, er å spise sent om kvelden.
Det påvirker nemlig kroppen på en rekke ulike måter ved å øke appetitten og endre på fettstoffskiftet, slik at vi ender med å føle oss mer sultne og legge på oss.
Fire timer gjør en betydelig forskjell
Den nye studien ble utført på 16 personer i 30-årene som alle allerede hadde en BMI på over 28, noe som er rett på grensen til alvorlig overvekt.
Formålet var å se nærmere på de underliggende mekanismene som kan være med på å forklare hvorfor sene måltider øker risikoen for fedme.
«Vi fant ut at det gjør en betydelig forskjell hvis man spiser fire timer senere. Det gjelder for sultnivået, måten vi forbrenner kalorier på og den måten kroppen lagrer fett», forklarer forskningsleder Nina Vujovic fra Harvard Medical School i Boston i USA.
Blodprøver og fettmålinger sladret
Alle deltakere fulgte en detaljert kostholdsplan og skulle som et ledd i studien gjennomføre to ulike eksperimenter.
I det ene eksperimentet inntok deltakerne måltidene sine på normale tidspunkt av døgnet; i det andre ble de samme måltidene inntatt fire timer senere.
Underveis ble deltakernes kroppstemperatur mål og sultfornemmelsen ble vurdert. Forskerne tok blodprøver av deltakerne og foretok målinger av energiforbruket.
Forskerne tok dessuten vevsprøver for å se hvor mye fett forsøksdeltakerne lagret i kroppen.
Endret på sulthormoner
Det viste seg at den sene spisingen påvirket to hormoner i kroppen som har avgjørende betydning for sult og kroppsvekt.
Det ene hormonet heter leptin og fremmer metthetsfornemmelsen. Det andre hormonet, ghrelin, stimulerer sultfornemmelsen.
Ved å måle av nivåene de to hormonene samt forholdet mellom dem kunne forskerne se at sen spising hadde en ugunstig påvirkning på hormonene, noe som førte til økt sultfornemmelse hos deltakerne.
De sene måltidene hadde bremset også deltakernes kaloriforbrenning, slik at de lagret mer fett. Samtidig hadde de større trang til å spise kjøtt og salte matvarer. Saltbehovet steg med hele 80 prosent.
Fedme og sykdom henger sammen
Forskerne nevner selv en rekke begrensninger ved studien, inkludert at det var et lite deltakerantall, og at deltakerne ikke kunne spise når de hadde lyst, som folk vanligvis gjør, men måtte følge en tidsplan.