Vitaminpiller forlenger livet - NEI
Kroppen kan ikke bygge vitaminer fra bunnen selv. Derfor må vi få vitaminer eller forstadier av dem, provitaminer, gjennom kostholdet for å unngå sykdommer som blodmangel, skjørbuk og rakitt.
Effekten av vitaminpiller er veldig vanskelig å undersøke fordi vitaminer kommer fra mange kilder, men mye tyder på at vitaminer i pilleform ikke forlenger levetiden vår.

Fisk gir muskler krefter
Fet fisk er rik på D-vitamin, som er bra for muskulaturen. Kylling inneholder B-vitamin, som styrker stoffskiftet, og sitrusfrukter er rike på C-vitamin, som hjelper med å danne en av de 20 aminosyrene kroppen bruker til å bygge opp protein.

Grønnsaker styrker skjelettet
Bladgrønt og bønner er rike på K-vitaminer og fet fisk inneholder D-vitamin, som har betydning for at kalsium blir tatt opp i skjelettet. Kalsium er med på å opprettholde knokkelmassen vår og motvirker beinskjørhet.

Skalldyr styrker blodbaner
Fjærkre og skalldyr inneholder B-vitamin, som er viktige for nerveforbindelsene våre og for å produsere og reparere celler. Dessuten inneholder mørkegrønne grønnsaker K-vitamin, som hjelper blodet med å koagulere.

Gulrøtter gagner synssans
I gulrøtter finnes A-vitamin, som blant annet hjelper med å produsere et fargestoff i øyets netthinne, slik at vi ser bedre i mørket. Hjernens funksjoner blir styrket av B6-vitamin, som finnes i kjøtt, og B12-vitamin, som finnes i egg.
En stor studie utført av det private forskningsuniversitetet Tufts i 2019 fant for eksempel ingen signifikant sammenheng mellom livslengde og det å innta vitaminpiller.
Men den seks år lange studien av 27 725 voksne amerikanere viste også at de testpersonene som inntok tilstrekkelig med Aog K-vitaminer fra naturlige kilder som egg, frukt og bladgrønt, hadde en statistisk underdødelighet og derfor i praksis lengre levetid.
Unntaket er D-vitamin, som myndighetene i Nord-Europa typisk anbefaler ekstra av ivinterhalvåret; for eksempel anbefaler det danske helsevesenet tilskudd av D-vitamin fra september til mai.
Vitaminer aktiverer enzymer
Dyre vitaminpiller virker bedre enn billige - NEI

Vitaminer er enkle forbindelser med en fast kjemisk formel. For legemiddelindustrien er det enkelt å produsere dem.
Ifølge det danske forbrukerrådet, Tænk, er det derfor ingen forskjell på kvaliteten på billige og dyre vitaminpiller.
Begge må tilfredsstille lovpålagte krav. Slik er det også i de andre nordiske landene, men det er opp til myndighetene i det enkelte land.
Sjekk alltid at pillene er kontrollert og deklarert, og at de brukes før holdbarhetsdatoen.
Vitaminpiller er del av en gigantindustri; for eksempel kjøpte amerikanere i 2019 kosttilskudd for en sum som i kroner svarer til 220.000.000.000
Kilder: Taenk.dk, consumerlab.com.
Vitaminpiller kan øke risikoen for kreft - JA MED FORBEHOLD
For høye doser av visse vitaminer kan øke risikoen for kreft; for eksempel er E-vitamin i de anbefalte mengdene forbundet med en lavere risiko for prostatakreft, mens høye nivåer fra kosttilskudd i 2011 ble koblet til en økt risiko.

Pasienter som får for mye E-vitamin via kosttilskudd, har større risiko for å få prostatakreft.
Forskning publisert i Journal of Clinical Oncology i mars 2020 tyder på at kosttilskudd med høye doser av A-, C- og Evitamin både før og under brystkreftbehandling øker risikoen for at kreften vender tilbake.
Studien viste at ekstra B12-vitamin under brystkreftbehandling gjør at behandlingen blir mindre effektiv.