Shutterstock

Sannheten om vitaminer

Vitaminer er avgjørende for at kroppen skal fungere, men de må komme fra kostholdet, ikke fra piller.

Vitaminpiller forlenger livet - NEI

Kroppen kan ikke bygge vitaminer fra bunnen selv. Derfor må vi få vitaminer eller forstadier av dem, provitaminer, gjennom kostholdet for å unngå sykdommer som blodmangel, skjørbuk og rakitt.

Effekten av vitaminpiller er veldig vanskelig å undersøke fordi vitaminer kommer fra mange kilder, men mye tyder på at vitaminer i pilleform ikke forlenger levetiden vår.

Fisk gir muskler krefter

Fet fisk er rik på D-vitamin, som er bra for muskulaturen. Kylling inneholder B-vitamin, som styrker stoffskiftet, og sitrusfrukter er rike på C-vitamin, som hjelper med å danne en av de 20 aminosyrene kroppen bruker til å bygge opp protein.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Grønnsaker styrker skjelettet

Bladgrønt og bønner er rike på K-vitaminer og fet fisk inneholder D-vitamin, som har betydning for at kalsium blir tatt opp i skjelettet. Kalsium er med på å opprettholde knokkelmassen vår og motvirker beinskjørhet.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Skalldyr styrker blodbaner

Fjærkre og skalldyr inneholder B-vitamin, som er viktige for nerveforbindelsene våre og for å produsere og reparere celler. Dessuten inneholder mørkegrønne grønnsaker K-vitamin, som hjelper blodet med å koagulere.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

Gulrøtter gagner synssans

I gulrøtter finnes A-vitamin, som blant annet hjelper med å produsere et fargestoff i øyets netthinne, slik at vi ser bedre i mørket. Hjernens funksjoner blir styrket av B6-vitamin, som finnes i kjøtt, og B12-vitamin, som finnes i egg.

Shutterstock/Lasse Lund-Andersen

En stor studie utført av det private forskningsuniversitetet Tufts i 2019 fant for eksempel ingen signifikant sammenheng mellom livslengde og det å innta vitaminpiller.

Men den seks år lange studien av 27 725 voksne amerikanere viste også at de testpersonene som inntok tilstrekkelig med Aog K-vitaminer fra naturlige kilder som egg, frukt og bladgrønt, hadde en statistisk underdødelighet og derfor i praksis lengre levetid.

Unntaket er D-vitamin, som myndighetene i Nord-Europa typisk anbefaler ekstra av ivinterhalvåret; for eksempel anbefaler det danske helsevesenet tilskudd av D-vitamin fra september til mai.

Vitaminer aktiverer enzymer

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Vitaminer hjelper enzymer

Enzymer får kjemiske reaksjoner i kroppen til å gå raskere og trenger blant annet vitaminer for å bli aktivert. Ved vitaminmangel forblir enzymet inaktivt.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Enzym blir aktivert

Vitaminet kobler seg til enzymet som en nøkkel i en lås. Først nå er enzymet aktivt og kan fungere som en katalysator som hjelper celler i arbeidet sitt.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Eenzym bedrer fordøyelsen

Det aktive enzymet kan nå gjøre om såkalte substrater (det molekylet enzymet virker på) og sette fart på kroppens funksjoner, som for eksempel fordøyelsen.

Dyre vitaminpiller virker bedre enn billige - NEI

© Shutterstock

Vitaminer er enkle forbindelser med en fast kjemisk formel. For legemiddelindustrien er det enkelt å produsere dem.

Ifølge det danske forbrukerrådet, Tænk, er det derfor ingen forskjell på kvaliteten på billige og dyre vitaminpiller.

Begge må tilfredsstille lovpålagte krav. Slik er det også i de andre nordiske landene, men det er opp til myndighetene i det enkelte land.

Sjekk alltid at pillene er kontrollert og deklarert, og at de brukes før holdbarhetsdatoen.

Vitaminpiller er del av en gigantindustri; for eksempel kjøpte amerikanere i 2019 kosttilskudd for en sum som i kroner svarer til 220.000.000.000

Kilder: Taenk.dk, consumerlab.com.

Vitaminpiller kan øke risikoen for kreft - JA MED FORBEHOLD

For høye doser av visse vitaminer kan øke risikoen for kreft; for eksempel er E-vitamin i de anbefalte mengdene forbundet med en lavere risiko for prostatakreft, mens høye nivåer fra kosttilskudd i 2011 ble koblet til en økt risiko.

Pasienter som får for mye E-vitamin via kosttilskudd, har større risiko for å få prostatakreft.

© shutterstock

Forskning publisert i Journal of Clinical Oncology i mars 2020 tyder på at kosttilskudd med høye doser av A-, C- og Evitamin både før og under brystkreftbehandling øker risikoen for at kreften vender tilbake.

Studien viste at ekstra B12-vitamin under brystkreftbehandling gjør at behandlingen blir mindre effektiv.