Shutterstock

5 ting du ikke visste om sæd

INTIMSONEN: Under første verdenskrig brukte spioner i etterretningstjenesten MI6 sæd som usynlig blekk. Og en sjampo sm er basert på tyretestikler, gir deg fyldig hår. Vi har samlet fem vitenskapelige fakta du neppe kjenner til om den livgivende væsken: sæd.

1. Testikkelproteiner styrker håret

For syv dollar tilbyr en frisørsalong i Los Angeles å gi håret ditt en kur med et noe utradisjonelt innhold. Salongens eier koker buljong på oksetestikler og blander 30 ml av den i en hårkur. Testikler er rike på proteiner, f.eks. inneholder mennesketestikler 999 unike proteiner, og buljongen gir angivelig håret glans og reparerer tørt og ødelagt hår samtidig som det styrker håret og gir det mer spenst.

2. Spioner skrev med usynlig sæd

Under 1. verdenskrig hadde den britiske etterretningstjenesten behov for usynlig blekk til hemmelige beskjeder. Her viste sæd seg å være overraskende anvendelig da det, i motsetning til andre former for usynlig blekk, ikke reagerer med jod. Men det var en stor ulempe med sædblekket, og agentene fikk beskjed om bare å bruke "ferske" forsyninger, hvis ikke ville beskjedene begynne å lukte.

Spionsjef Sir Mansfield Cumming (1859–1923) introduserte i 1915 sæd som usynlig blekk blant sine agenter i etterretningstjenesten MI6.

3. Sæd gjør kvinner lykkelige

Et eksperiment har vist at kvinner som har sex uten kondom og utsettes direkte for sæd, er lykkeligere enn kvinner som har sex med kondom og derfor ikke kommer i kontakt med sæden. Sæd inneholder forskjellige humørendrende hormoner som testosteron, østrogen, follikkelstimulerende hormon, prolaktin og prostaglandiner. Forskenes teori går ut på at kvinnene opptar noen av disse hormonene gjennom skjeden og dermed oppnår en følelse av lykke.

4. Spermin holder huden ung

Smør litt sæd i ansiktet og få glatt hud. Antioksidanten spermin ble opprinnelig utvunnet av menneskesæd og brukes i dag i hudkremer. Spermin øker angivelig hudcellenes levetid og reduserer samtidig aldersrelatert slitasje og bevegelseshemning. Ifølge amerikanske skjønnhetssalonger øker sperminen hudens kollagenproduksjon med 600 prosent og gjenoppretter hudens fuktighetsbalanse, og etter åtte dager har vidundermiddelet gjendannet 40 prosent av hudcellene.

Smøring med antioksidanten spermin øker angivelig hudcellenes levetid.

5. Kunstverk males med sæd

Den tyske kunstneren Martin von Ostrowski har alltid maling for hånden. Kunstneren har skapt flere verk der han brukte sin egen sæd. Det går med ca. 40 utløsninger til å male et portrett. Til sammen har han fryst ned 1000 utløsninger, som kan tines opp og brukes i kunstens tjeneste. Men sæd er ikke den eneste formen for egenprodusert maling von Ostrowski benytter – han er også kjent for å bruke sin egen feces til å male historiske portretter av f.eks. Bismarck og Hitler.