Hva kommer dødsstivhet av?

Når levende vesener dør, blir lemmene deres stive og ubevegelige. Hvordan kan det ha seg at dødsstivhet eller såkalt rigor mortis oppstår?

Rigor mortis - Hva kommer dødsstivhet av?

I populærkulturen er rigor mortis gjenstand for vittigheter og morsomme situasjoner. Men hva er rigor mortis, og hvorfor oppstår det?

Rigor mortis får musklene til å stivne

Rigor mortis, eller dødsstivhet, oppstår typisk tre–fire timer etter at døden er inntruffet, når musklenes energilagre er uttømt.

Musklene bruker energi for å kunne arbeide og trekke seg sammen. Men strengt tatt foregår det største energiforbruket når musklene skal slappe av, mens selve sammentrekningene ikke krever energi.

Når kroppens muskler har brukt opp all energien, stivner de i en sammentrekning, kalt dødsstivhet eller rigor mortis, og blir først myke og slappe igjen etter omkring tre dager, når musklene begynner å bli brutt ned.

Muskler er bygget opp av fibre med to trådformede proteiner, aktin og myosin, som ligger side om side og kan gli langs hverandre, slik at muskelen trekker seg sammen. Når døden inntreffer, og musklene ikke lenger forsynes med energi, forblir aktin- og myosintrådene låst sammen, slik at muskelen stivner.

rigor mortis i due

Rigor mortis gjør kroppen stiv.

© Shutterstock

Livets siste krampetrekninger fortsetter helt til rigor mortis

Etter selve kroppens død tar det tre-fire timer for rigor mortis oppstår. Der kan imidlertid være en rekke forhold som spiller en rolle i rigor mortis, for eksempel temperatur.

I varmere klimaer inntrer dødsstivheten raskere. Det gir nemlig god grobunn for bakterier og fremskynder prosessen.

Hva kan rigor mortis fortelle oss?

Rigor mortis kan gi rettsmedisinere en idé om dødstidspunktet ut fra en beregning av hvor langt kroppen er i forråtnelsesprosessen.

Rigor mortis kan kanskje fortelle om et lik har blitt flyttet av en eventuell gjerningsmann etter dødstidspunktet. Et lik blir “fastlåst” av rigor mortis etter noen timer. Hvis et av lemmene stikker ut fra kroppen som om det er har blitt trukket i, kan det være et tegn på at liket er flyttet etter dødstidspunktet.