Anh Nguyen / Unsplash
PMS

PMS: Hver 12. kvinne risikerer selvmordstanker

Oppimot 8 % av alle kvinner i fruktbar alder rammes hver eneste måned så hardt av PMS, at selvmordstanker og angstanfall er hverdagskost.

Stort sett alle kvinner opplever plager i perioden opp til menstruasjonen – oftest i 1–2 uker frem til blødningen. For flertallets vedkommende er det heldigvis i mer begrenset omfang.

Men for noen kvinner er plagene så omfattende at de påvirker livskvaliteten og kan sammenlignes med å ha en depresjon, mens det for en mindre gruppe kvinner – oppimot 8 % – kan være direkte livstruende.For nesten hver 12. kvinne er irritabilitet, voldsomme humørsvingninger, aggressivitet, raserianfall, panikkangst og direkte selvmordstanker tilbakevendende måned etter måned etter måned.

Det viser forskningsresultater fra University of California Los Angeles.

Hormoner gir depresjonstilstand

Premenstruelt Syndrom (PMS) rammer i større eller mindre grad bortimot 85 % av alle kvinner som menstruerer, anslår den amerikanske obstetriker- og gynekologforeningen, ACOG.

Årsaken er i langt overveiende grad hormonforandringene som skjer i løpet av menstruasjonssyklusen, og de fysiske og psykiske symptomene er for de fleste verst de siste to dagene før menstruasjonen.

Andre forsterkende årsaker til PMS omfatter røyking, alkohol, søvnmangel, vitaminmangel, saltrik kost og eksisterende psykiske problemer – herunder depresjon – mens regelmessig mosjon og sunne kostvaner kan hemme symptomene.

Typiske PMS-symptomer ligner til forveksling depresjonssymptomer og er blant annet:

  • Voldsomme humørsvingninger

  • Vedvarende irritabilitet

  • Søvnproblemer

  • Aggressivitet rettet mot andre

  • Depresjon

  • Følelser av angst og avmakt

  • Konsentrationssvikt

I tillegg kommer en rekke fysiske symptomer som spenner fra akne til vektøkning, spiseforstyrrelser, hodepine og brystsmerter.

Alvorlig PMS kan kreve antidepressiver

P-piller har vist seg effektive når det gjelder å holde de fleste PMS-symptomene i sjakk, men for gruppen av kvinner med spesielt plagsom PMS virker ikke p-piller nødvendigvis mot symptomene.

Kraftige antidepressiver, såkalte selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI), har en positiv effekt, og de ordineres mot kraftig PMS i blant annet Norge, Sverige, Finland, Danmark, Nederland og USA.

For de berørte kvinnene forsvinner imidlertid ikke PMS-plagene reelt før de tilbakevendende hormonforandringene opphører i overgangsalderen.