Shutterstock
Penisstørrelse – gjennomsnittlig penisstørrelse

Penisstørrelse – så stor er den gjennomsnittlige penisen, og verdens største

Størrelse er ikke alt. Likevel er mange menn veldig interessert i lengde og omkrets når det kommer til penisen. Illustrert Vitenskap svarer på alle spørsmålene dine om størrelsen.

Det mannlige kjønnsorganet, penis, pikk, lem, tissefant, banan. Kjært barn har mange navn.

Uansett hva man kaller det mannlige kjønnsorganet, så er mange menn interessert i både lengde og tykkelse. Men hvor stor er en gjennomsnittlig penis? Hvem har den lengste penisen, og kan man gjøre noe for å få en større penis?

I denne artikkelen kan du få svar på alt du vil vite om det mannlige kjønnsorganet.

Hvor stor er den gjennomsnittlige penisen?

Den gjennomsnittlige penisen er 13,12 centimeter lang i erigert tilstand og 11,66 centimeter i omkrets.

En gjennomsnittlig slapp penis er 9,16 centimeter, og 9,31 centimeter i omkrets.

Det fant engelske forskere fra King's College London ut da de 2014 samlet målinger av penisstørrelse fra 20 ulike studier som i alt omfattet 15 521 menn fra 16 land.

Underveis hadde forskerne sortert ut en rekke andre studier som ikke ble betraktet som pålitelige, for eksempel fordi de hadde for få deltakere eller brukte selvrapporterte penisstørrelser.

Fem mål ble analysert: lengden av penis i erigert eller slapp tilstand, lengden av penis i slapp, men helt utstrakt tilstand og omkretsen av penis i erigert eller slapp tilstand.

Lengden ble målt fra roten av penis, helt inne ved knokkelen, og ut til spissen, mens omkretsen ble målt enten ved roten eller midten.

De engelske forskerne fant fram til disse tallene på en gjennomsnittlig penis:

  • Lengde på erigert penis: 13,12 centimeter
  • Lengde på slapp penis: 9,16 centimeter
  • Utstrakt lengde på slapp penis: 13,24 centimeter
  • Omkrets på erigert penis: 11,66 centimeter
  • Omkrets på slapp penis: 9,31 centimeter

Dessuten tegnet de diagrammene som viser spredningen i penisstørrelse. For eksempel avslører det øverste diagrammet at 85 prosent av menn har en erigert penis på under 15 centimeter.

Diagram over penisstørrelse – lengde og omkrets

Centimeter på y-aksen og prosentdel på x-aksen.

omkrets pa penis slapp tilstand

Lengde – slapp tilstand

lengde pa penis slapp og utstrakt tilstand

Lengde – slapp og utstrakt tilstand

lengde pa penis erigert tilstand

Lengde – erigert tilstand

omkrets pa penis slapp tilstand

Omkrets – slapp tilstand

omkrets pa penis erigert tilstand

Omkrets – erigert tilstand

Hvem har verdens lengste penis?

Verdens lengste penis er det trolig amerikaneren Jonah Falcon som har.

Penisen hans har blitt målt til 24 centimeter i slapp tilstand, 34 centimeter i erigert tilstand og 20 centimeter i omkrets. Ifølge Falcon blir han lettere svimmel når han har ereksjon.

Falcon har sittet på rekorden siden 1999, men i 2015 ble han utfordret av meksikaneren Roberto Esquivel Cabrera. Cabreras penis måler tilsynelatende 48 centimeter.

Ifølge legen Jesus Muro, som har CT-skannet Cabreras penis, er det meste av penisen imidlertid forhud. Selve penisen er 16 til 18 centimeter lang. Den lange forhuden skyldes kanskje at Cabrera har forsøkt å strekke penisen sin siden han var tenåring.

Hvem har verdens korteste penis?

Innehaveren av verdens korteste penis er vanskeligere å sette navn på.

I en amerikansk studie fra 2014 med selvrapporterte mål fra 1661 menn hadde en anonym mann en penis med erigert lengde på fire centimeter. I samme studie hadde fem mann peniser med erigert omkrets på tre centimeter.

En penis med en slapp utstrakt lengde på under om lag 8,5 centimeter går under betegnelsen mikropenis, og fenomenet forekommer hos 1 av 160 mann.

Hvilket land har den største penisen?

Den største penisen sitter på Jonah Falcon, som bor i USA.

Men for øvrig er det ingenting som tyder på at det er bestemte land som har større peniser.

Tidligere studier har vist at afrikanere har lengre peniser enn europeere, mens asiater har mindre.

Men disse studiene er ikke pålitelige, og de engelske forskerne fant ingen signifikant forskjell på penisstørrelser mellom ulike nasjonaliteter i de pålitelige studiene.

Resultatet betyr ikke nødvendigvis at det ikke er forskjell på nasjonaliteter, men bare at vi fortsatt ikke har nok målinger til å avgjøre det. For eksempel mangler det studier av afrikanske menn.

Bare to studier så på afrikanere sør for Sahara – og her var målene tett på det internasjonale gjennomsnittet.

Ereksjon – svamplegemer
© Shutterstock

Er penis en muskel?

Hvordan får man en større penis?

En rekke ulike produkter, for eksempel piller og pumper, gir mange menn håp om en større penis.

Produktenes effekt er generelt ikke underbygget av vitenskapelige studier, men noen enkelte er kanskje effektive til å forstørre penis.

Piller som inneholder for eksempel vitaminer eller hormoner, har ingen dokumentert effekt, og noen kan faktisk være skadelige.

Såkalte penispumper er heller ikke effektive. Et forsøk viste at seks måneders bruk av pumpen ikke endret penisstørrelse.

Penispumpe til å øke størrelsen på penis

Selv om penispumpen ikke kan øke størrelsen på penis, kan den være effektiv mot potensproblemer.

© Shutterstock

Noen menn forsøker seg også med bestemte øvelser der de for eksempel skal presse blod fra roten til spissen av penis, men øvelsene har ingen dokumentert effekt.

Innsprøyting av nervegiften botox har til gjengjeld vist seg i en enkelt studie å øke lengden av penis i slapp tilstand, fordi giften forhindrer penis i å trekke seg helt sammen.

Penisstørrelse - botox

Injeksjoner med nervegiften botox kan være med på å øke penisstørrelsen.

© Shutterstock

Også apparater som trekker i penis, har vist seg å ha en viss effekt. Flere studier har vist at disse apparatene øker lengden av penis i slapp tilstand og i slapp utstrakt tilstand.

Et forsøk med 21 menn kom for eksempel frem til at minst fire timers daglig bruk av apparatet i seks måneder resulterte i en økning i slapp lengde på 2,3 centimeter og en økning i slapp utstrakt lengde på 1,7 centimeter.

Kirurgi er også en mulighet, og legene har forsøkt seg med ulike former for operasjoner, for eksempel overgang av ligamenter mellom penis og skambeinet eller transplantasjon av fett eller brusk til penis.

Noen metoder øker tilsynelatende lengden av penis, men generelt mangler det pålitelige vitenskapelige beviser, og risikoen for varige men er høy.

Når slutter penis å vokse?

Penis begynner å vokse i lengde og tykkelse når gutter går i puberteten, omkring 12-13-årsalderen.

Derfra fortsetter penis med å vokse inntil de sene tenårene eller begynnelsen av 20-årene.

Hvor raskt penis vokser i pubertetsalderen, er ulikt fra person til person.

En studie fra 2010 viste imidlertid at den gjennomsnittlige vekstraten var 1,3 centimeter per år fra alderen 11 til 15. Penis fortsatte deretter med å vokse, men det var i et noe langsommere tempo.

Hva avgjør penisstørrelse?

I den engelske undersøgelse af penisstørrelser fra 2014 så forskerne nærmere på sammenhengen mellom penisstørrelse og andre faktorer slik som høyde og fotstørrelse.

Penisstørrelse og hyjde og vekt

En rekke studier peker på at høyere menn også har lengre peniser, men sammenhengen er ganske svak.

Sammenhengen mellom vekt eller BMI og penislengde er mer innviklet.

Noen studier peker på at menn med høyere vekt eller BMI har lengre peniser, mens andre viser at det ikke er noen sammenheng, eller at det forholder seg omvendt.

Penisstørrelse og føtter og hender

En enkelt studie kom fram til en svak sammenheng mellom fotstørrelse og lengde på penis, mens en annen fant ingen sammenheng.

Forskerne har også sett på lengden av fingrene, og her viser en enkelt studie at menn med lange ringfingre, sammenlignet med pekefingeren, har en lengre penis.

Koblingen mellom fingerlengde og penisstørrelse skyldes trolig at begge deler blir påvirket av testosteronnivået under fosterutviklingen.

Penisstørrelse og nese

En studie fra Kyoto Prefectural University of Medicine fant en sammenheng mellom størrelsen på nese og størrelsen på penis. Studien tok utgangspunkt i 26 nylig avdøde japanske menn i alderen 30–50 år.

Forskerne målte ulike kroppsdeler, inkludert lengden på nesen og lengden på den utstrakte penis, der sistnevnte kan indikere hvor store mennenes erigerte peniser var da de var i live.

Oppmålingene avslørte en sammenheng mellom de to kroppsdelene, noe som peker på at størrelsen på penis kanskje ikke er bestemt av alder, høyde eller vekt, men derimot er genetisk bestemt.

Hvorfor lengden på nesen og penis henger sammen, er fortsatt uklart, og derfor vil forskerne fortsette å undersøke saken.

Penisstørrelse - statue
© Shutterstock

Små peniser var best i antikken

Foretrekker kvinner store peniser?

Flere studier har forsøkt å finne ut av kvinners preferanser når det gjelder penisstørrelser. Og noe tyder på at en større penis kan virke tiltrekkende på det kvinnelige kjønnet.

I en studie fra 2013 ble 105 kvinner bedt om å vurdere 53 datagenererte mannlige modeller som varierte i høyde, kroppsform og penisstørrelse.

Resultatene viste at kvinnene foretrakk høye menn med brede skuldre og smale hofter. Størrelsen på modellenes penis viste seg også å spille en rolle. Kvinnene fant nemlig en større penis mer tiltrekkende enn en liten penis – særlig hvis mannen samtidig var høy.

I en annen studie fra 2015 testet forskere 75 kvinners preferanser ved å la dem vurdere 33 3D-printede peniser i ulike størrelser.

Her avslørte resultatene at kvinnene foretrakk en penis som var litt over gjennomsnittet, og at preferansen varierte alt avhengig av forholdets natur.

Til et langvarig forhold foretrakk kvinner en penislengde på 16 centimeter og en omkrets på 12,2 centimeter, mens de til et engangsmøte foretrakk en lengde på 16,3 centimeter og en omkrets på 12,7 centimeter.

84 prosent er tilfreds med partners penisstørrelse

En større undersøgelse med 52 031 heteroseksuelle menn og kvinner fra 2006 viste at selv om kvinner kanskje foretrekker en større penis, så er mesteparten av dem fornøyd med størrelsen på sin partners penis.

I studien vurderte 67 prosent av kvinnene at partnerens penis var gjennomsnittlig i størrelse. 27 prosent vurderte den som stor, mens bare seks prosent mente at den var liten.

Så man på kvinnenes tilfredshet, svarte 84 prosent at de var fornøyd med partnerens penisstørrelse, 14 prosent ønsket sin partners penis var større, og 4 prosent så gjerne at partnerens penis var mindre.