Når øl, vin og sprit renner ned i magesekken og ut i blodet, følger en følelse av letthet og lykke. Men alkoholinntaket hemmer først og fremst hjernens evne til å sende signaler.
Den danske filmen «Ett glass til», som har vunnet en Oscar, undersøker fenomenet og hva som skjer etter hvert som promillen stiger.
Filmens grunnpremiss er en tanke som den norske psykiateren Finn Skårderud lekte med i en tjue år gammel italiensk vinbok: At vi er født med en alkoholkonsentrasjon i blodet som ligger 0,5 promille for lavt.
I filmen og i virkeligheten har opprettholdelsen av en promille vidtrekkende konsekvenser for kroppen og hjernen.
Alkohol finner lett veien til hjernen
Alkohol er en kjemisk forbindelse som oppstår naturlig når for eksempel frukt gjærer. Dessuten er alkohol klassifisert som et sløvende rusmiddel.
Når alkoholmolekylene havner innabords og når fram til veggen i tynntarmen, overfører såkalte epitelceller dem til blodet.